Cezary Sarzyński urodził się 23.01.1944 w Lublinie w wielopokoleniowej rodziny piekarskiej. Początkowo po ukończeniu Politechniki Wrocławskiej pracował jako inżynier, z czasem zdobył zawód ojca i prowadził – początkowo razem z bratem, potem samodzielnie – piekarnię Kazimierzu Dolnym.
Tradycje firmy Piekarnia – Pracownia Pieczywa Artystycznego Sarzyński w Kazimierzu Dolnym sięgają 1915 r. Obecni właściciele Barbara i Cezary Sarzyńscy to już czwarte pokolenie kontynuujące tradycje piekarskie w tym miejscu.
Piekarstwo artystyczne zapoczątkował ojciec Cezarego – Zbigniew. Pierwsza publiczna prezentacja wypieków artystycznych braci Krzysztofa i Cezarego Sarzyńskich, miała miejsce w 1985 r., a zorganizowana została przez Miejski Dom Kultury w Kazimierzu. Ekspozycja ta cieszyła się ogromnym powodzeniem, w ocenie dziennikarzy była „ewenementem w historii wystaw organizowanych w Kazimierzu”.
Sukces ten wywołał zainteresowanie Cepelii, która zaproponowała braciom Sarzyńskim udział w licznych w tym czasie wystawach i „cepeliadach”. W 1988 r. Cepelia zorganizowała wystawę wypieków artystycznych w Domu Sztuki Ludowej w Warszawie. Efektem tego były liczne publikacje prasowe, audycje radiowe i telewizyjne. Przyczyniły się one do spopularyzowania i wypromowania pieczywa artystycznego oraz codziennego z kazimierskiej piekarni. Wtedy po raz pierwszy maślane koguty pofrunęły w świat. Cepelia zapoczątkowała także wyjazdy na liczne zagraniczne festiwale.
W tym czasie następował szybki rozwój firmy, rozbudowa części produkcyjnej i odtworzenie zabytkowej XVII-wiecznej kamienicy, w której znajdowała się piekarnia. Oryginalne wypieki, niespotykane w innych rejonach kraju i na świecie (co potwierdziła m.in. wystawa w Parc de la Villette w Paryżu w 2000 r.) sprawiły, że piekarnia stała się dużą atrakcją turystyczną i salonem towarzyskim. W stylowo urządzonych wnętrzach przebywali liczni krajowi i zagraniczni goście ze świata polityki, kultury, biznesu, sportu. A wśród nich ministrowie spraw zagranicznych: Niemiec – Klaus Kinkel z małżonką oraz Polski – Dariusz Rosati, rekordową była jednoczesna wizyta 50 żon ambasadorów akredytowanych w Polsce. Admiratorem piekarni był legendarny kurier Polski Podziemnej prof. Jan Karski, któremu poświęcona jest tablica pamiątkowa na frontonie piekarni. Do grona jej sympatyków należą artyści tej miary, co: Daniel Olbrychski, Hanna Bakuła, Jan Wołek, Tomasz Kawiak, Michał Hochman, Budka Suflera, a także ludzie sportu: Mariusz Czerkawski i Jerzy Engel, który miał tu promocję swojej książki.
Wyroby piekarni, szczególnie koguty, były inspiracją dla malarzy, takich jak: Franciszek Starowieyski, Franciszek Kmita, Jerzy Gnatowski, Jan Łazorek, Wojciech Kossowski i wielu innych.
W czasie festiwali kultury polskiej w Nowym Jorku (1996 i 1998), gdzie były prezentowane wyroby z piekarni Cezarego Sarzyńskiego, organizowano konkursy na malowanie kazimierskiego koguta, które cieszyły się dużym powodzeniem wśród dzieci tamtejszej Polonii. Dzięki takim działaniom utrwalały się ich więzi z krajem ojców, zaś kazimierski kogut z ciasta stał się symbolem polskości.
Historia koguta i jego twórcy, stała się tematem książki „Legenda o kazimierskim koguciku”, wierszy, filmów, reportaży telewizyjnych, radiowych i niezliczonych publikacji prasowych. I rzecz niespotykana: niemiecki teatr polonijny z Bielefeld wystawił sztukę kukiełkową o kogucie Sarzyńskiego, której premiera odbyła się podczas EXPO 2000 w Hanowerze. Teatr ten występował ze sztuką jako imprezą towarzyszącą podczas festiwalu „Lato Filmów 2002” w Kazimierzu Dolnym, z okazji Święta Winobrania 2002 w Jeleniej Górze, na Międzynarodowych Targach Chleba w Jaworze, a w bieżącym roku odbyła się premiera sztuki w języku niemieckim z okazji 10-lecia działalności teatru kukiełkowego „Offene Augen”. W czerwcu br. podczas prezentacji malarstwa polskiego w Barbizon we Francji odbyła się kolejna premiera sztuki – tym razem w języku francuskim. Jak zwykle widownia dziecięca z aplauzem przyjęła przedstawienie.
Kogut był tematem konkursu plastycznego dla dzieci zorganizowanego w 2002 r. na który wpłynęło 201 prac.
Firma prezentowała swoje wyroby w: Belgii, Francji, Holandii, Kanadzie, Niemczech, Szwecji, Turcji, USA, Włoszech oraz Brazylii i Australii.
Za swoje wyroby firma otrzymała wiele nagród i wyróżnień, m.in.: Złote Laury , 1997; Złota Korona, 1998; Godło Promocyjne „Teraz Polska”, 1998; Firma Sukcesu – Gazety Wyborczej, 1998; Firma na Medal – wyróżnienie wojewody lubelskiego; Medal „Serce dla Serc” za sławienie dobrego imienia Polski, 1999; Złota Korona, 1999; Super piekarz Polski, 1999; Złoty Medal na Mistrzostwach Świata w Pieczeniu Pierników w Holandii, 1999; Najlepszy Sponsor Kultury – nagroda Marszałka Województwa Lubelskiego, 2000; Medal św. Brata Alberta za działalność charytatywną, 2001;nominacja do Nagrody Gospodarczej Prezydenta RP w kategorii Małych Przedsiębiorstw,2002; medal: The Memorial Medal „55 Years to Victory on Germany” nadany przez World Federation of Jewish Fighter Partisans and Camp Immates-2003., nagroda im W St.Reymonta nadana przez Związek Rzemiosła Polskiego dla sponsora kultury w 2004 r., wyróżnienie za najlepszy produkt „MALWA” - 2005r.
Skomentuj
Dodawanie komentarza
Trwa dodawanie komentarza. Nie odświeżaj strony.
Powiem tylko tyle chciałabym mie jeszcze tak mądrego człowieka jako szefa