Komentarze
-
Nie jestem bywalcem, bo byłem pierwszy raz ale miałem bilet wstępu czyli nalewkę. Było nadspodziewanie uroczo. Moja żona szalała w tańcach z przemiłym siwym panem i czterdziestką jej podobnych szaleńców, a ja pasłem się przy suto zastawionych stołach. Pan Hieronim (nazwiska nie pamiętam-przepraszam) właśnie bywalec i producent tych szlachetnych trunków-częstował wszystkich przeróżnymi nalewkami. Familijnie i bardzo ciekawie od strony muzycznej (i tanecznej jak żona podpowiada). Żona musi się jeszcze dużo uczyć w tych sprawach nalewkowych. Będę ją wspierał duchowo. Siwy pan to Leon Blank (żona podpowiedziaała). Będziemy na następnym spotkaniu na 100%.
-
Co tu tak cicho? Nikt nie był, nikt nie ma nic do opowiedzenia?. Zadbajcie bywalcy o tych, co być nie mogli i podzielcie się wrażeniami.
-
Ada Ada a Ty dalej stoisz za barem "U Fryzjera"? Ile to juz lat? Nie masz jeszcze zylakow?
Na prośbę uczestników poprzednich turniejów organizatorzy znów wracają do magicznego Kazimierza nad Wisłą. I do Knajpy u Fryzjera, w której z zakątków sączy się atmosfera i klimat przedwojennego miasteczka. Można tu spróbować czulentu, wypić kieliszeczek koszernej śliwowicy i zasłuchać się w tęskną muzykę klezmerów.
- Nic tak nie pomaga na jesienną depresję jak łyk słońca zamkniętego we flaszy. Radujmy się więc, że sztuka robienia nalewek przeżywa w Polsce renesans. Kiedyś nalewkami częstowały starsze panie, trzymające w apteczce buteleczki z magicznymi kolorowymi płynami. Dziś, bardziej już ku pokrzepieniu humoru niż zdrowia, nalewka przeżywa swój renesans. Istotą nalewkarstwa jest skrajny indywidualizm. Każdy robi nalewki po swojemu, a i ich natura jest taka, że według tej samej receptury za każdym razem trunek smakować będzie inaczej w zależności od pogody, od momentu zbioru ziół, owoców, kwiatów, listków, kłączy, od czasu i warunków, w jakich oddają swój smak spirytusowi - tak wyraził się o nalewkach u Fryzjera w Newsweeku Piotr Bikont.
Na autorów najlepszych nalewek czekają nagrody:
Grand Prix X jubileuszowego Ogólnopolskiego Turnieju Nalewek, czyli Złote Nożyce Knajpy U Fryzjera.
Nagroda Malarzy i Dziennikarzy.
Anioł Kresowej Akademii Smaku.
Nagroda Stowarzyszenia Winiarzy i Miodosytników Polskich.
Nagrody od portalu mniammniam.pl - 3 abonamenty do tego serwisu.
Nagroda Publiczności - po raz pierwszy.
Jak co roku z okazji turnieju wydane zostaną okolicznościowe pocztówki oraz absolutny cymes, czyli kolejne wydanie Receptariusza Panny Apteczkowej - Wydawnictwa Drukarni L-Print. Otrzyma je każdy, kto wystawił do konkursu nalewkę.
Zgłoszenia na jubileuszowy X Ogólnopolski Turniej Nalewek są przyjmowane pod adresem: info@apetycik.pl
Zgłoszenie powinno zawierać:
Imię i nazwisko, adres, telefon oraz nazwę zgłoszonej nalewki.
Jeden uczestnik może zgłosić kilka nalewek po 2 półlitrowe butelki każdej! Jedna wędruje na stół jury, druga dla publiczności. Jest mozliwość wysłania nalewek pocztą. Nalewki muszą zostać dostarczone do dnia 14 września na adres:
Knajpa U Fryzjera ul. Witkiewicza 2, 24-120 Kazimierz Dolny.
Przed wysłaniem nalewek prosimy o poinformowanie Knajpy U Fryzjera mailem, za pomocą formularza dostępnego pod adresem http://www.ufryzjera.pl/kontakt/ Pomocą w Knajpie U Fryzjera służy Aldona Watras 0-605 837 284
Tel. do Knajpy: 81-88 10 426
Patronat medialny
Newsweek Polska
Dziennik Wschodni
Radio Lublin
Telewizja Lublin
Świat Alkoholi
Patronat w Internecie
www.mniammniam.pl
www.kazimierzdolny.pl
Skomentuj
Dodawanie komentarza
Trwa dodawanie komentarza. Nie odświeżaj strony.