Przedstawiamy wyniki obu kulinarnych konkursów zorganizowanych z okazji
Festiwali Smaku, jakie w miniony weekend odbyły się na błoniach przed
Muzeum Przyrodniczym w Kazimierzu nad Wisłą. Pierwszy konkurs nosił
tytuł „Grillowanie – polska specjalność”, drugi „Kulinarna marka
Kazimierza”.
Pierwszy konkurs „Grillowanie – polska specjalność” sprawdzał wiedzę na temat grillowania. Poniżej przedstawiamy poprawne odpowiedzi:
1. W którym roku reprezentacja Stowarzyszenia Polskich Kucharzy zdobyła tytuł Mistrzów Świata w Grillowaniu?
Odp.: Wrocław – 2006.
2.Czym różni się grillowanie od barbecue ?
Odp.: Grillowanie to pieczenie na żarze o temperaturze ok. 250 C, produkty nie są przykrywane, proces pieczenie trwa do15 min.
Barbecue to pieczenie na żarze pod przykryciem, proces trwa ponad kwadrans, temperatura ok. 150 C.
3. Wymień trzy najpopularniejsze rodzaje grilli?
a. węglowe,
b. gazowe,
c. elektryczne
Nagrodę przyznano pani Ewie Otrembie z Lublińca. Jest to partygrill firmy Severin.
Zadanie konkursu drugiego “Kulinarna marka Kazimierza”, który cieszył się dużo mniejszym powodzeniem u naszych Internautów, polegało na tym, by zaproponować przepis na taką potrawę, która mogłaby się stać daniem regionalnym, kulinarną marką Kazimierza i okolicy.
Nagrodę w postaci książki Hanny Szymanderskiej Pt. „Papryka” z autografem autorki otrzymuje pani Małgorzata Graca z Wylągów.
Zwycięzcom gratulujemy. Nagrody ufundowane przez organizatorów Festiwalu Smaku w Kazimierzu zostaną przesłane pocztą.
1. W którym roku reprezentacja Stowarzyszenia Polskich Kucharzy zdobyła tytuł Mistrzów Świata w Grillowaniu?
Odp.: Wrocław – 2006.
2.Czym różni się grillowanie od barbecue ?
Odp.: Grillowanie to pieczenie na żarze o temperaturze ok. 250 C, produkty nie są przykrywane, proces pieczenie trwa do15 min.
Barbecue to pieczenie na żarze pod przykryciem, proces trwa ponad kwadrans, temperatura ok. 150 C.
3. Wymień trzy najpopularniejsze rodzaje grilli?
a. węglowe,
b. gazowe,
c. elektryczne
Nagrodę przyznano pani Ewie Otrembie z Lublińca. Jest to partygrill firmy Severin.
Zadanie konkursu drugiego “Kulinarna marka Kazimierza”, który cieszył się dużo mniejszym powodzeniem u naszych Internautów, polegało na tym, by zaproponować przepis na taką potrawę, która mogłaby się stać daniem regionalnym, kulinarną marką Kazimierza i okolicy.
Nagrodę w postaci książki Hanny Szymanderskiej Pt. „Papryka” z autografem autorki otrzymuje pani Małgorzata Graca z Wylągów.
Zwycięzcom gratulujemy. Nagrody ufundowane przez organizatorów Festiwalu Smaku w Kazimierzu zostaną przesłane pocztą.
Skomentuj
Dodawanie komentarza
Trwa dodawanie komentarza. Nie odświeżaj strony.