Ponad 200 ręcznie wykonanych cukrowych kwiatów, listków i… miesiąc pracy. Ale warto było. Tort weselny z Pracowni Artystycznej Sarzyński okazał się rewelacją V edycji branżowych Targów Expo Sweet 2013 w Warszawie.
Targi Expo Sweet 2013 to największa impreza tego typu w branży cukierniczej i lodziarskiej w Polsce. Niemal 10 tysięcy metrów kwadratowych powierzchni wystawienniczej. Trzy dni wystaw, pokazów i konkursów. Ponad 100 wystawców z kraju i zagranicy, wśród nich Pracowania Artystyczna Sarzyński z Kazimierza. Przygotowany przez Igę Sarzyńską i zespół cukierników z Pracowni tort weselny, który internauci nazwali „Słodki powiew wiosny”, zdobył pierwsze miejsce w V Konkursie – Wystawie Tortów Okolicznościowych.
- Chciałam zaprezentować na tym torcie to, co najbardziej kocham w cukiernictwie artystycznym: kwiaty cukrowe plus efekt farby akwarelowej oraz moją ulubioną kolorystykę: delikatny róż, ecru, przełamany mocniejszym kolorem grejpfrutowym.
Nic więc dziwnego, że zachwyt jury podzieliła także publiczność targów, przyznając tortowi z Kazimierza nagrodę publiczności.
Iga Sarzyńska nie ukrywa, że te nagrody to spełnienie jej marzeń. I ogromne wyróżnienie, bo za rok sama zasiądzie w jury tego prestiżowego konkursu.
Targi Expo Sweet 2013 już się zakończyły. Jakie są najbliższe plany Pracowni Artystycznej Sarzyński?
- Cały styczeń pracowaliśmy nad nową kolekcją tortów 2013 – mówi Iga Sarzyńska. – Przygotowaliśmy dwanaście nowych tortowych kreacji w 14 opracowanych w naszej pracowni smakach, z których klienci najczęściej wybierają kawowo – malinowy, toffi z porzeczką i migdał z miętą. Zdjęcia wkrótce będą dostępne w specjalnym katalogu. Wczoraj odbyła się sesja fotograficzna do magazynu „Weranda”, gdzie wkrótce ukaże się artykuł na temat naszych ciasteczek.
W planach Pracowni Artystycznej Sarzyński są również szkolenia. Najbliższe - w Lubece pod katem marcepanowej słodyczy, która wkrótce uzupełni ofertę Pracowni.
Skomentuj
Dodane komentarze (22)
-
Iga tort jest przepiękny wielkie gratulacje i życzę sukcesów ciotka z łodzi
-
Tort przepiękny!!! Po prostu dzieło sztuki cukierniczej. Gratuluję i życzę dalszych sukcesów:)
-
ja " pisałem" z Meksyku
-
Pijany przestań kamuflowac nazwiska(wiesz ze tego nie lubię ) tylko pisz po imieniu Lejba Dawidowicz .Mam nadzieję ze nie czyhasz na mnie nad Grodarzem żeby po głowie przyłożyć .
-
@ Szok. Gadasz,, jak Trocki.
-
Nie rób sobie j... ach ten smak i zapach a ten unijny kołchoz musiał wszystko zepsuć fuj!wtedy nawet mortadela i pasztetowa były pachnące i pyszne a nie tak jak teraz papier toaletowy i żelatyna
-
@ Szok. Zwariowałeś. Szynkę za czasu KOMUNISTOW? i jeszcze ja. Chłopo-robotnik.
Ten Okrasa chyba z Francji i szynkę mógł jeść. Że z plastyku, to wina też Komuny, ale Francuskiej.. -
Pijany nie denerwuj mnie !jadłeś szynkę 20 lat temu? z całą pewnością mowię ze jadłeś i doskonale wiesz jaka jest różnica pomiędzy tamtą a tym dziwolągiem dzisiejszym- co to z mięsa klejonego żelowanego i ni smaku ni zapachu nie posiada.Tez się mamy tym zachwycać ? a niektóre wyglądają ładnie .
Dlatego wolę tradycyjny prawdziwy tort .Jury jak w każdym show mówia to co producenti sponsor każe a nie to co myśli.Okrasa i Brodnicki tez mieli byc tacy ''wielcy kucharze ''a sprzedali się i reklamują towary pseudo spożywcze.Jaki kucharz używałby chociazby marchewki z'' supermarkietu''plastikowej i bez zapachu i smaku? -
@Pijany - niejednemu psu burek, nie jadla i nie zje bo mdli ją na sam widok, sukcesu gratuluje a takim tortom mowi nie.
-
Oj przykre to nasze społeczeństwo... Widzę,że niektórym ciężko pogodzić się z sukcesem innych. Ja gratuluję z całego serca i jestem wielką fanką Pani tortów zarówno ze względu na estetykę wykonania jak ich smak! Jurorami w konkursie byli najlepsi w Polsce cukiernicy, to chyba samo mówi za siebie...
-
no i proszę. MALKONTENCI maja sie dobrze. Dobrze? . Bardzo dobrze.\np tak Ewa Ewart, Nie dość, że zawłaszczyla NAZWISKO kobiety tak uznanej przez film dokumentu, to jeszcze gada, że jadła przeterminowany tort. Dwa w jednym?
-
Milo popatrzeć ale czy jesć?
-
dziekuje za taki tort co przelezal miesiac czasu zanim byl gotowy, kolorowe kwiatuszki ciesza oko ale zrec taki ulep ?!? najlepszy tort - placek + krem i dodatki owoce orzechy itp, za kilogramy marcepanu dookola dziekuje
-
Znowu prymuchy pokosztowałeś i czepiasz się.
-
Gratuluję z całego SErca!
-
@ sSzok nie wściekaj się. Wiem, że Ty to nie malkontent w nicku, ale w tym przypadku to nim jesteś. Pozdrawiam.
-
Ale extra!Powód do dumy musieli włożyć w to wiele pracy . Gratulacje :D
Kolejny dowód na to że Kazimierz to miasto magi i sukcesów <3 Niezwykłe miejsce
Pozdrawiam -
Umiem czytać pijany , co ma do tego publicznośc ? ''publiczność'' żre fast foody w Polsce co jest ogromnym nieporozumieniem ponieważ Polska kuchnia jest jedną z najlepszych na świecie.Tzw publicznośc jada zupki z torebki , margarynę z utwardzaczy i licho wie czego jeszcze i co ? to ma byc wyznacznik ? .Pijany coraz bardziej utwierdzam się w tym że mylisz osoby, nie piszę tu jako malkontent. Mimo ze wiem kto ;;nim;; jest.
-
Szok, jak to Szok:" wolę subtelną elegancję(o smaku nie wspomnę"
"Nie wspomniał", ale wspomniał. I to jeszcze jak.
Z artykułu:"
Nic więc dziwnego, że zachwyt jury podzieliła także publiczność targów, przyznając tortowi z Kazimierza nagrodę publiczności." No i. Kiedyś pisywał komentarze malkontent. Nie pisze, może pisze, jako Szok?
Ludzie. Kraj sławi Kazimierz - Kazimierz wypina się du..? / nie wiem czy dobre U wstawiłem/ -
Gratuluje sukcesu , ale mimo wszystko wolę subtelną elegancję(o smaku nie wspomnę) tortów które robiono na długo przed wojnami światowymi i rewolucjami aż do czasów obecnych , te''disnejlendy'' nie przemawiają do mnie .Nie ma to jak naturalny tort z prawdziwym kremem bez barwników i udziwnień .Ten'' miesiąc ''mnie trochę przeraził