Podobne
Dobiega końca kolejna edycja Restaurant Week - największego w Polsce
wydarzenia kulinarnego. Biorą w nim udział także restauracje z Kazimierza
Dolnego i okolic.
W Festiwalu uczestniczy ponad 300 najlepszych restauracji z różnych regionów Polski, m.in.: z Krakowa, Trójmiasta, Wrocławia, Warszawy, Poznania, Łodzi, Szczecina, Białegostoku, Rzeszowa oraz regionów Śląska, Podhala i Lubelszczyzny, w tym także z Kazimierza: Botanika z Kazimierza i po raz pierwszy Niebo i Las z Łubinowego Wzgórza spod Nałęczowa.
Festiwal odbywa się pod hasłem #WiwatGoście, stanowi bowiem formę podziękowania za wsparcie restauracji w okresie zamknięcia oraz za tak liczny powrót do restauracji.
- Chcemy wyrazić wdzięczność wobec Gości za to, że tak licznie wracają do ukochanych restauracji, wspierają je i pomagali im na różne sposoby przetrwać ten najtrudniejszy czas. Dlatego razem z najlepszymi restauracjami w kraju nie wahamy się powiedzieć: Wiwat Goście! - mówią Paweł Światczyński i Maciej Żakowski, organizatorzy Restaurant Week.
Każda z restauracji przygotowała specjalne popisowe menu składające się z przystawki, dania głównego i deseru, które będzie dostępne w specjalnej festiwalowej cenie 49 zł. Każdy pełnoletni Gość Festiwalu otrzyma w prezencie także festiwalowy koktajl Martini Fiero & Kinley Tonic oraz butelkę Coca-Cola, która uzupełni popisowe dania wspaniałym orzeźwiającym smakiem.
W ramach Festiwalu w kazimierskiej Restauracji Botanika na Krakowskiej skosztujemy w ramach przystawki chłodniku litewskiego z jajkiem lub zupy szczawiowej z kwaśną śmietaną. Danie główne do wyboru ragout z kaczki z kopytkami z szałwią, modrą kapustą piklowaną z migdałami lub orkiszotto truflowe z serem dojrzewającym, grzybami i szparagami. Na deser ciasto biszkoptowe z lodami waniliowymi lub sorbet cytrynowy.
Łubinowe Wzgórze w Łące koło Nałęczowa uczestniczy w festiwalu po raz pierwszy. W festiwalowym menu restauracji Niebo i Las znajdziemy przystawki: szarpany polik wołowy z chałką, majonezem koperkowym i ziołami lub boczniak marynowany w nori z chałką, majonezem koperkowym i ziołami. Danie główne to pierś z kaczki sous-vide, marchewkowe puree, smażone szparagi, pieczona polenta lub stek z kalafiora, masło curry, jajko poszetowe, szalotka, kokosowy kleik ryżowy. Na deser restauracja proponuje wegańską bezę z chabrem, kremem i owocami sezonowymi.
Rezerwując miejsca online na stronie festiwalu www.RestaurantWeek.pl, należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas Restaurant Week jest przewidziana na 90 minut.
- Ponieważ bezpieczeństwo Gości jest dla organizatorów priorytetem, wszystkie uczestniczące w Festiwalu restauracje podpisały Kartę Higieny zgodną z oficjalnymi i aktualnymi wytycznymi sanitarnymi i zobowiązały się stosować do jej zaleceń – informują organizatorzy.
Restaurant Week to także tradycyjnie konkursy: fotograficzny, w którym można wygrać codziennie podwójną rezerwację na Festiwal, a także nagrody główne: Kulinarny Weekend (kolacja i nocleg) w Sheraton Warszawa by Chef Marcin Sasin i w ART HOTEL 4* WROCŁAW by Chef Grzegorz Pomietło oraz recenzencki -
do wygrania 2-osobowa rezerwacja na najbliższy festiwal sztuki restauracyjnej Fine Dining Week. Konkursowe instrukcje na festiwalowych stolikach w wybranej restauracji.
Rezerwacje: www.RestaurantWeek.pl.
Festiwalowe miasta i regiony: Białystok, Kraków, Łódź, Lubelskie, Podhale, Poznań, Rzeszów, Silesia, Szczecin, Toruń, Trójmiasto, Warmia i Mazury, Warszawa, Wrocław.
Lubelskie restauracje: 16 Stołów, Za Kulisami, 2 Pi er, Central Park Bistro, Bistro Pazłotko, Atrium, Hotel Forum, Hotel Victoria, BelEtage – IBB Grand Hotel Lublinianka, Bombardino Aperitivo, Legendy Miasta, Małe Indie, Locomotiva, Od Kuchnia, Botanika (Kazimierz Dolny),
Wśród debiutów: Mandragora, Giuseppe, Botanika – Zjedz i wypij, Niebo i Las – Łubinowe Wzgórze (Nałęczów)
Festiwal odbywa się pod hasłem #WiwatGoście, stanowi bowiem formę podziękowania za wsparcie restauracji w okresie zamknięcia oraz za tak liczny powrót do restauracji.
- Chcemy wyrazić wdzięczność wobec Gości za to, że tak licznie wracają do ukochanych restauracji, wspierają je i pomagali im na różne sposoby przetrwać ten najtrudniejszy czas. Dlatego razem z najlepszymi restauracjami w kraju nie wahamy się powiedzieć: Wiwat Goście! - mówią Paweł Światczyński i Maciej Żakowski, organizatorzy Restaurant Week.
Każda z restauracji przygotowała specjalne popisowe menu składające się z przystawki, dania głównego i deseru, które będzie dostępne w specjalnej festiwalowej cenie 49 zł. Każdy pełnoletni Gość Festiwalu otrzyma w prezencie także festiwalowy koktajl Martini Fiero & Kinley Tonic oraz butelkę Coca-Cola, która uzupełni popisowe dania wspaniałym orzeźwiającym smakiem.
W ramach Festiwalu w kazimierskiej Restauracji Botanika na Krakowskiej skosztujemy w ramach przystawki chłodniku litewskiego z jajkiem lub zupy szczawiowej z kwaśną śmietaną. Danie główne do wyboru ragout z kaczki z kopytkami z szałwią, modrą kapustą piklowaną z migdałami lub orkiszotto truflowe z serem dojrzewającym, grzybami i szparagami. Na deser ciasto biszkoptowe z lodami waniliowymi lub sorbet cytrynowy.
Łubinowe Wzgórze w Łące koło Nałęczowa uczestniczy w festiwalu po raz pierwszy. W festiwalowym menu restauracji Niebo i Las znajdziemy przystawki: szarpany polik wołowy z chałką, majonezem koperkowym i ziołami lub boczniak marynowany w nori z chałką, majonezem koperkowym i ziołami. Danie główne to pierś z kaczki sous-vide, marchewkowe puree, smażone szparagi, pieczona polenta lub stek z kalafiora, masło curry, jajko poszetowe, szalotka, kokosowy kleik ryżowy. Na deser restauracja proponuje wegańską bezę z chabrem, kremem i owocami sezonowymi.
Rezerwując miejsca online na stronie festiwalu www.RestaurantWeek.pl, należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas Restaurant Week jest przewidziana na 90 minut.
- Ponieważ bezpieczeństwo Gości jest dla organizatorów priorytetem, wszystkie uczestniczące w Festiwalu restauracje podpisały Kartę Higieny zgodną z oficjalnymi i aktualnymi wytycznymi sanitarnymi i zobowiązały się stosować do jej zaleceń – informują organizatorzy.
Restaurant Week to także tradycyjnie konkursy: fotograficzny, w którym można wygrać codziennie podwójną rezerwację na Festiwal, a także nagrody główne: Kulinarny Weekend (kolacja i nocleg) w Sheraton Warszawa by Chef Marcin Sasin i w ART HOTEL 4* WROCŁAW by Chef Grzegorz Pomietło oraz recenzencki -
do wygrania 2-osobowa rezerwacja na najbliższy festiwal sztuki restauracyjnej Fine Dining Week. Konkursowe instrukcje na festiwalowych stolikach w wybranej restauracji.
Rezerwacje: www.RestaurantWeek.pl.
Festiwalowe miasta i regiony: Białystok, Kraków, Łódź, Lubelskie, Podhale, Poznań, Rzeszów, Silesia, Szczecin, Toruń, Trójmiasto, Warmia i Mazury, Warszawa, Wrocław.
Lubelskie restauracje: 16 Stołów, Za Kulisami, 2 Pi er, Central Park Bistro, Bistro Pazłotko, Atrium, Hotel Forum, Hotel Victoria, BelEtage – IBB Grand Hotel Lublinianka, Bombardino Aperitivo, Legendy Miasta, Małe Indie, Locomotiva, Od Kuchnia, Botanika (Kazimierz Dolny),
Wśród debiutów: Mandragora, Giuseppe, Botanika – Zjedz i wypij, Niebo i Las – Łubinowe Wzgórze (Nałęczów)
Festiwal trwa do 5 lipca.
KONKURS!
Dla tych z Państwa, którzy wezmą udział w naszym konkursie, organizatorzy przygotowali podwójną wejściówkę. Wystarczy wybrać restaurację: Botanikę lub Niebo i Las i napisać, dlaczego akurat tam chcieliby Państwo skosztować festiwalowego menu. Na odpowiedzi czekamy do czwartku 2 lipca do godziny 15:00 na adres soria@kazimierzdolny.pl. Ogłoszenie wyników godzinę później.
Anna Ewa Soria,
Skomentuj
Dodawanie komentarza
Trwa dodawanie komentarza. Nie odświeżaj strony.