Restaurant Week! Konkurs!

Podobne
Dobiega końca kolejna edycja Restaurant Week - największego w Polsce
wydarzenia kulinarnego. Biorą w nim udział także restauracje z Kazimierza
Dolnego i okolic.
W Festiwalu uczestniczy ponad 300 najlepszych restauracji z różnych regionów Polski, m.in.: z Krakowa, Trójmiasta, Wrocławia, Warszawy, Poznania, Łodzi, Szczecina, Białegostoku, Rzeszowa oraz regionów Śląska, Podhala i Lubelszczyzny, w tym także z Kazimierza: Botanika z Kazimierza i po raz pierwszy Niebo i Las z Łubinowego Wzgórza spod Nałęczowa.
Festiwal odbywa się pod hasłem #WiwatGoście, stanowi bowiem formę podziękowania za wsparcie restauracji w okresie zamknięcia oraz za tak liczny powrót do restauracji.
- Chcemy wyrazić wdzięczność wobec Gości za to, że tak licznie wracają do ukochanych restauracji, wspierają je i pomagali im na różne sposoby przetrwać ten najtrudniejszy czas. Dlatego razem z najlepszymi restauracjami w kraju nie wahamy się powiedzieć: Wiwat Goście! - mówią Paweł Światczyński i Maciej Żakowski, organizatorzy Restaurant Week.
Każda z restauracji przygotowała specjalne popisowe menu składające się z przystawki, dania głównego i deseru, które będzie dostępne w specjalnej festiwalowej cenie 49 zł. Każdy pełnoletni Gość Festiwalu otrzyma w prezencie także festiwalowy koktajl Martini Fiero & Kinley Tonic oraz butelkę Coca-Cola, która uzupełni popisowe dania wspaniałym orzeźwiającym smakiem.
W ramach Festiwalu w kazimierskiej Restauracji Botanika na Krakowskiej skosztujemy w ramach przystawki chłodniku litewskiego z jajkiem lub zupy szczawiowej z kwaśną śmietaną. Danie główne do wyboru ragout z kaczki z kopytkami z szałwią, modrą kapustą piklowaną z migdałami lub orkiszotto truflowe z serem dojrzewającym, grzybami i szparagami. Na deser ciasto biszkoptowe z lodami waniliowymi lub sorbet cytrynowy.
Łubinowe Wzgórze w Łące koło Nałęczowa uczestniczy w festiwalu po raz pierwszy. W festiwalowym menu restauracji Niebo i Las znajdziemy przystawki: szarpany polik wołowy z chałką, majonezem koperkowym i ziołami lub boczniak marynowany w nori z chałką, majonezem koperkowym i ziołami. Danie główne to pierś z kaczki sous-vide, marchewkowe puree, smażone szparagi, pieczona polenta lub stek z kalafiora, masło curry, jajko poszetowe, szalotka, kokosowy kleik ryżowy. Na deser restauracja proponuje wegańską bezę z chabrem, kremem i owocami sezonowymi.
Rezerwując miejsca online na stronie festiwalu www.RestaurantWeek.pl, należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas Restaurant Week jest przewidziana na 90 minut.
- Ponieważ bezpieczeństwo Gości jest dla organizatorów priorytetem, wszystkie uczestniczące w Festiwalu restauracje podpisały Kartę Higieny zgodną z oficjalnymi i aktualnymi wytycznymi sanitarnymi i zobowiązały się stosować do jej zaleceń – informują organizatorzy.
Restaurant Week to także tradycyjnie konkursy: fotograficzny, w którym można wygrać codziennie podwójną rezerwację na Festiwal, a także nagrody główne: Kulinarny Weekend (kolacja i nocleg) w Sheraton Warszawa by Chef Marcin Sasin i w ART HOTEL 4* WROCŁAW by Chef Grzegorz Pomietło oraz recenzencki -
do wygrania 2-osobowa rezerwacja na najbliższy festiwal sztuki restauracyjnej Fine Dining Week. Konkursowe instrukcje na festiwalowych stolikach w wybranej restauracji.
Rezerwacje: www.RestaurantWeek.pl.
Festiwalowe miasta i regiony: Białystok, Kraków, Łódź, Lubelskie, Podhale, Poznań, Rzeszów, Silesia, Szczecin, Toruń, Trójmiasto, Warmia i Mazury, Warszawa, Wrocław.
Lubelskie restauracje: 16 Stołów, Za Kulisami, 2 Pi er, Central Park Bistro, Bistro Pazłotko, Atrium, Hotel Forum, Hotel Victoria, BelEtage – IBB Grand Hotel Lublinianka, Bombardino Aperitivo, Legendy Miasta, Małe Indie, Locomotiva, Od Kuchnia, Botanika (Kazimierz Dolny),
Wśród debiutów: Mandragora, Giuseppe, Botanika – Zjedz i wypij, Niebo i Las – Łubinowe Wzgórze (Nałęczów)
Festiwal odbywa się pod hasłem #WiwatGoście, stanowi bowiem formę podziękowania za wsparcie restauracji w okresie zamknięcia oraz za tak liczny powrót do restauracji.
- Chcemy wyrazić wdzięczność wobec Gości za to, że tak licznie wracają do ukochanych restauracji, wspierają je i pomagali im na różne sposoby przetrwać ten najtrudniejszy czas. Dlatego razem z najlepszymi restauracjami w kraju nie wahamy się powiedzieć: Wiwat Goście! - mówią Paweł Światczyński i Maciej Żakowski, organizatorzy Restaurant Week.
Każda z restauracji przygotowała specjalne popisowe menu składające się z przystawki, dania głównego i deseru, które będzie dostępne w specjalnej festiwalowej cenie 49 zł. Każdy pełnoletni Gość Festiwalu otrzyma w prezencie także festiwalowy koktajl Martini Fiero & Kinley Tonic oraz butelkę Coca-Cola, która uzupełni popisowe dania wspaniałym orzeźwiającym smakiem.
W ramach Festiwalu w kazimierskiej Restauracji Botanika na Krakowskiej skosztujemy w ramach przystawki chłodniku litewskiego z jajkiem lub zupy szczawiowej z kwaśną śmietaną. Danie główne do wyboru ragout z kaczki z kopytkami z szałwią, modrą kapustą piklowaną z migdałami lub orkiszotto truflowe z serem dojrzewającym, grzybami i szparagami. Na deser ciasto biszkoptowe z lodami waniliowymi lub sorbet cytrynowy.
Łubinowe Wzgórze w Łące koło Nałęczowa uczestniczy w festiwalu po raz pierwszy. W festiwalowym menu restauracji Niebo i Las znajdziemy przystawki: szarpany polik wołowy z chałką, majonezem koperkowym i ziołami lub boczniak marynowany w nori z chałką, majonezem koperkowym i ziołami. Danie główne to pierś z kaczki sous-vide, marchewkowe puree, smażone szparagi, pieczona polenta lub stek z kalafiora, masło curry, jajko poszetowe, szalotka, kokosowy kleik ryżowy. Na deser restauracja proponuje wegańską bezę z chabrem, kremem i owocami sezonowymi.
Rezerwując miejsca online na stronie festiwalu www.RestaurantWeek.pl, należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas Restaurant Week jest przewidziana na 90 minut.
- Ponieważ bezpieczeństwo Gości jest dla organizatorów priorytetem, wszystkie uczestniczące w Festiwalu restauracje podpisały Kartę Higieny zgodną z oficjalnymi i aktualnymi wytycznymi sanitarnymi i zobowiązały się stosować do jej zaleceń – informują organizatorzy.
Restaurant Week to także tradycyjnie konkursy: fotograficzny, w którym można wygrać codziennie podwójną rezerwację na Festiwal, a także nagrody główne: Kulinarny Weekend (kolacja i nocleg) w Sheraton Warszawa by Chef Marcin Sasin i w ART HOTEL 4* WROCŁAW by Chef Grzegorz Pomietło oraz recenzencki -
do wygrania 2-osobowa rezerwacja na najbliższy festiwal sztuki restauracyjnej Fine Dining Week. Konkursowe instrukcje na festiwalowych stolikach w wybranej restauracji.
Rezerwacje: www.RestaurantWeek.pl.
Festiwalowe miasta i regiony: Białystok, Kraków, Łódź, Lubelskie, Podhale, Poznań, Rzeszów, Silesia, Szczecin, Toruń, Trójmiasto, Warmia i Mazury, Warszawa, Wrocław.
Lubelskie restauracje: 16 Stołów, Za Kulisami, 2 Pi er, Central Park Bistro, Bistro Pazłotko, Atrium, Hotel Forum, Hotel Victoria, BelEtage – IBB Grand Hotel Lublinianka, Bombardino Aperitivo, Legendy Miasta, Małe Indie, Locomotiva, Od Kuchnia, Botanika (Kazimierz Dolny),
Wśród debiutów: Mandragora, Giuseppe, Botanika – Zjedz i wypij, Niebo i Las – Łubinowe Wzgórze (Nałęczów)
Festiwal trwa do 5 lipca.
KONKURS!
Dla tych z Państwa, którzy wezmą udział w naszym konkursie, organizatorzy przygotowali podwójną wejściówkę. Wystarczy wybrać restaurację: Botanikę lub Niebo i Las i napisać, dlaczego akurat tam chcieliby Państwo skosztować festiwalowego menu. Na odpowiedzi czekamy do czwartku 2 lipca do godziny 15:00 na adres soria@kazimierzdolny.pl. Ogłoszenie wyników godzinę później.
Anna Ewa Soria,
Skomentuj
Dodawanie komentarza
Trwa dodawanie komentarza. Nie odświeżaj strony.
Tagi
Zobacz także
Najbliższe oferty specjalne
Poniżej znajdziesz listę obiektów gotowych udostępnić miejsca noclegowe dla osób z Ukrainy, szukających schronienia w naszym kraju. Skontaktuj się z właścicielem obiektu i uzgodnij szczegóły....
Zimowe szaleństwo podczas Ferii 2025! Szukasz miejsca, gdzie odpoczniesz? Marzy Ci się szusowanie na nartach? Sprawdź listę noclegów z ofertami specjalnymi na ferie zimowe.