Producent piwa Warka, sponsor Profesjonaliów Piwowarów i Barmanów, zaprasza 18. i 19. września do Kazimierza Dolnego na wyjątkowe piwne wydarzenie. W ciągu dwudniowej imprezy eksperci browarnictwa będą dzielić się wiedzą o sztuce warzenia i podawania złotego trunku.
Pierwsze Profesjonalia Piwowarów i Barmanów nieprzypadkowo odbywają się we wrześniu. Właśnie w tym czasie kończą się w Polsce coroczne zbiory chmielu, który zostanie użyty do warzenia najwyższej jakości piwa. Dwudniowa impreza jest zatem doskonałą okazją, aby świętować udane zbiory chmielu i dać wyraz piwnej pasji. A wszystko to w samym sercu polskich plantacji chmielowych, niecałe 100 km od browaru w Warce. Wydarzenie stwarza również unikalną okazję spotkania z największymi piwnymi autorytetami. Po raz pierwszy profesjonaliści browarnictwa spotkają się ze smakoszami, aby dzielić się wiedzą na temat składników, warzenia i sztuki serwowania piwa.
Pierwsza część dnia otwarcia „Profesjonaliów” to cykl zamkniętych konferencji przygotowanych
z myślą o barmanach i piwowarach. Dla nich eksperci browarnictwa poprowadzą wykłady
i prelekcje. Uroczyste otwarcie „Profesjonaliów” dla szerokiej publiczności nastąpi w piątek 18 września o godzinie 16.00. Na piątkowy wieczór organizatorzy przewidzieli konkurs dla barmanów, degustacje oraz występy kabaretów.
Magia warzenia piwa – od chmielu do kufla
Podczas drugiego dnia „Profesjonaliów” odbędą się piwne konkursy, spotkania z ekspertami, koncerty i pokazy kulinarne Roberta Sowy, znanego amatora potraw przygotowanych przy użyciu piwa. Najciekawszym elementem Profesjonaliów Piwowarów i Barmanów będzie Interaktywna Ekspozycja Edukacyjna „Jak powstaje prawdzie piwo” nawiązująca do drogi, którą przemierza złoty trunek w procesie warzenia. Zgromadzeni poznają wszystkie szczegóły powstawania piwa oraz tajemnice pracy piwowarów i barmanów. Odbędą także fascynującą „piwną” podróż, w czasie której dowiedzą się o prawidłowych sposobach podawania i degustowania piwa oraz niezwykle ważnej roli chmielu. Podczas Profesjonaliów Piwowarów i Barmanów, będących świętem zbiorów chmielu, to właśnie o tym składniku piwa będzie się mówiło najwięcej. Jakość chmielu doceniają miłośnicy piwa, dla których charakterystyczna goryczka jest kluczowym elementem smaku piwa. To przecież chmiel decyduje.
Najlepszy Barman i Piwowar Profesjonaliów
Chmiel decyduje o charakterystycznej goryczce i aromacie. Jednak, aby piwo było doskonałe niezbędna jest praca i zaangażowanie człowieka. Są one niezwykle ważne - począwszy od uprawy i zbiorów chmielu, przez warzenie, aż po rozlew.
- Wiele osób sądzi, że piwo robi się samo, ingerencja człowieka ogranicza się do uruchomienia maszyny warzącej piwo. W rzeczywistości jest tak, że to od człowieka, który nadzoruje cały proces warzenia piwa na każdym jego etapie zależy jakość i smak produktu - wyjaśnia Eryk Krasoń, ekspert Grupy Żywiec.
Dlatego podczas Profesjonaliów Warka, sponsor imprezy, chce pokazać, jak ważna jest praca plantatorów, piwowarów i barmanów oraz nagrodzić najlepszych z nich. Z myślą o tych, dzięki którym picie piwa jest prawdziwą przyjemnością, odbędzie się konkurs na „Najlepszego Barmana i Piwowara Profesjonaliów". Pierwszego dnia imprezy w rywalizacji o tytuł zwycięzcy zmierzą się Barmani, którzy w trzech rundach będą musieli wykazać się profesjonalizmem, refleksem i umiejętnością pracy pod presją czasu. Drugiego dnia jury wyłoni najlepszego spośród Piwowarów hobbystów. Uczestnicy konkursu będą starali się przekonać sędziów, że to właśnie oni są mistrzami w warzeniu piwa.
- Warka to piwo, które tworzą ludzie z pasją i ogromnym doświadczeniem wykorzystując do tego najwyższej jakości chmiel. Zdecydowaliśmy podzielić się naszą piwną wiedzą podczas Profesjonaliów Piwowarów i Barmanów ze wszystkimi, którzy doceniają magię warzenia piwa – podsumowuje zaangażowanie marki w Profesjonalia Joanna Nowakowska, Senior Brand Manager marki Warka.
Program imprezy
piątek 18 września
16.00 Korowód artystów, cyrkowców i animatorów wyrusza deptakiem znad Wisły w kierunku Rynku
16.25 Oficjalne otwarcie imprezy na Rynku – prowadzący Marcin Prokop i Tomasz Galiński
17.30 Dotarcie korowodu głównego namiotu produkcyjnego – otwarcie imprezy w namiocie Konkurs na najlepszego Barmana
Konkursy, programy dla publiczności, muzyka elektroniczna, degustacja piw domowych, ekspozycja edukacyjna – proces produkcji piwa
21.00 Występ kabaretu Chatelet
22.00 Występ Kabaretu Paranienormalni
sobota 19 września
14.00 Otwarcie drugiego dnia imprezy
Konkurs na najlepszego Piwowara
Konkursy, programy dla publiczności, muzyka elektroniczna, degustacja piw domowych, ekspozycja edukacyjna – proces produkcji piwa, muzyka na żywo - występ zespołu coverovego, program kulinarny – pokazy Roberta Sowy
21.00 Występ Chóru Akademickiego Uniwersytetu Poznańskiego
Gościnny występ zespołu AUDIOFEELS
źródło: Grupa Żywiec S.A.
Skomentuj
Dodane komentarze (20)
-
Nocleg polecam w Nałęczowie jest to niedaleko,w osrodku wypoczynkowym Natura ja zawsze tam nocuje i jest super...i jedzenie pycha:D mmm...
-
którego :P
-
Ta firma miała nieprzyzwoicie przystojnego ochroniarza...;)
-
Ajj mam swoje powody ;p :) Wolę ich tutaj na forum nie zdradzać:)
-
a zapomniałem się zapytać po co ci wiedzieć co to za firma :)
-
Czy ktoś wie jak się nazywa firma ochroniarska, która zapewniała bezpieczeństwo na tym oto cudownym festiwalu ? :) :) :)
-
też byłam i przyznam, że imprezka przednia szkoda tylko, ze tak wcześnie się skończyła bo dysiorek mófłby być całkiem konkretny do białego rańca;]
-
a ja tam byłem i zimne piwko piłem ;)
było bardzo fajnie! -
To teraz trzeba pójść za ciosem i zrobić tygodniowy festiwal muzyki Discopolo. Można połączyć ze spotkaniem kibiców Wisły i Legii.
-
BO NIEDZIELA JEST NA LECZENIE KACA
-
dlaczego to nie jest sobota-niedziela i od rana !!!
-
Impreza nie bedzie odbywała się w samym centrum Kazimierza, tylko na ulicy Kwaskowa Góra. A jeśli chodzi o noclegi to proponuję juz teraz coś sobie znaleść ponieważ juz powoli zaczyna brakować miejsc.
-
ohh Monika to moze sie spotkamy :) hehehe
noclegow w kazimierzu nie brakuje sporo znajdziesz na tej stronie -
witam, mam pytanie czy ktoś orientuje sie może o jakimś tanim noclegu w Kazimierzu? Wybieram się z koleżanka a obie jestesmy z Krakowa i nie orientujemy sie w tym temacie...hehe
I c\zy ktoś mógłby powiedzieć coś wiecej o klimacie takiej imprezy? -
gdzie to wszystko sie bedzie dzialo? chodzi mi o drugi dzien...
koncerty itp... w jakim miejscu? duzy rynek? maly rynek? -
Będzie doby balet
-
gospel z piwem? ciekawe jak to wyjdzie...
-
Chór uniwersytecki z Poznania śpiewa pod piwo?
-
Brawo dla organizatorów - prosimy o większe rozreklamowanie i wzmocnienie szeregów browarów.