Pod skrzydłami kazimierskiego koguta w Piekarni Barbary Sarzyńskiej
zawodu cukiernika uczy się 19 letnia Natalia Zielińska z kazimierskiego
Zespołu Szkół, która w Ogólnopolskim Turnieju Cukierniczym im.
Wojciecha Kandulskiego w Poznaniu zajęła 6 miejsce. Zalicza się tym
samym do ścisłej ogólnopolskiej czołówki.
13 przyszłych cukierników laureatów konkursów wojewódzkich stanęło w dniach 16 – 17 kwietnia w poznańskim Zespole Szkół Spożywczych do eliminacji ogólnopolskich XIII Turnieju Cukierniczym im. Wojciecha Kandulskiego. Wśród nich – Natalia Zielińska z Zespołu Szkół im. Jana Koszczyca Witkiewicza w Kazimierzu Dolnym, która praktyki zawodowe odbywa w Piekarni Pieczywa Artystycznego Barbary Sarzyńskiej, gdzie wyrabia się słynne kazimierskie koguty. W czasie 7 godzin przewidzianych na wykonanie zadania konkursowego Natalia Zielińska przygotowywała torty i ciasteczka weselne. Komisję konkursową urzekła koronkowym tortem marcepanowym o smaku wiśniowym z dekoracją ze świeżych róż. Takie torty często przygotowuje podczas praktyk w Piekarni pod czujnym okiem swojej opiekunki Renaty Kowalskiej. Nic więc dziwnego, że do Kazimierza wróciła z dyplomem laureata, który zwalnia ją z obowiązku składania egzaminów państwowych koniecznych do uzyskania tytułu cukiernika. Zanim podejmie pracę zawodzie Natalia zamierza kontynuować naukę w kazimierskim Uzupełniającym Liceum Ogólnokształcącym w Zespole Szkół, gdzie uczy się obecnie.
Fot. Z archiwum Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Poznaniu
Fot. Z archiwum Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Poznaniu