Pod skrzydłami kazimierskiego koguta w Piekarni Barbary Sarzyńskiej
zawodu cukiernika uczy się 19 letnia Natalia Zielińska z kazimierskiego
Zespołu Szkół, która w Ogólnopolskim Turnieju Cukierniczym im.
Wojciecha Kandulskiego w Poznaniu zajęła 6 miejsce. Zalicza się tym
samym do ścisłej ogólnopolskiej czołówki.
13 przyszłych cukierników laureatów konkursów wojewódzkich stanęło w dniach 16 – 17 kwietnia w poznańskim Zespole Szkół Spożywczych do eliminacji ogólnopolskich XIII Turnieju Cukierniczym im. Wojciecha Kandulskiego. Wśród nich – Natalia Zielińska z Zespołu Szkół im. Jana Koszczyca Witkiewicza w Kazimierzu Dolnym, która praktyki zawodowe odbywa w Piekarni Pieczywa Artystycznego Barbary Sarzyńskiej, gdzie wyrabia się słynne kazimierskie koguty. W czasie 7 godzin przewidzianych na wykonanie zadania konkursowego Natalia Zielińska przygotowywała torty i ciasteczka weselne. Komisję konkursową urzekła koronkowym tortem marcepanowym o smaku wiśniowym z dekoracją ze świeżych róż. Takie torty często przygotowuje podczas praktyk w Piekarni pod czujnym okiem swojej opiekunki Renaty Kowalskiej. Nic więc dziwnego, że do Kazimierza wróciła z dyplomem laureata, który zwalnia ją z obowiązku składania egzaminów państwowych koniecznych do uzyskania tytułu cukiernika. Zanim podejmie pracę zawodzie Natalia zamierza kontynuować naukę w kazimierskim Uzupełniającym Liceum Ogólnokształcącym w Zespole Szkół, gdzie uczy się obecnie.
Fot. Z archiwum Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Poznaniu
Fot. Z archiwum Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Poznaniu
Skomentuj
Dodane komentarze (9)
-
W Kazimierzu koguty były wypiekane na WIELE LAT PRZED przybyciem p.Sarzyńskiego. Jego zasługą jest natomiast wypromowanie produktu. Co do ceny i jakości.... osobiście wolę koguty konkurencji... chlebek też!
-
"Legendarnej" piekarni???? Dobre...
-
Szczerze mówiąc nie tylko koguty są najlepsze na świecie ale także reszta asortymentu tej legendarnej piekarni. Jeżeli chodzi o różnice to za ceną idzie także ich jakość, smak i gwarancja oryginalności. A koguty z niewiadomego źródła mogą tylko pomarzyć o takiej sławie, heheh
-
Kazimierzaku, dlaczego sądzisz, że koguty P. Barbary są najlepsze na świecie??? Jaka jest różnica pomiędzy kogutami sprzedawanymi na rynku, a kogutami sprzedawanymi w piekarni??? Chyba tylko cenowa!!!
-
a kto to jest ,,opiekunka'' Renata Kowalska
-
Wyrazy wielkiego uznania dla młodej obiecującej uczennicy pragną przekazać Barbara, Ania i Iga Sarzyńskie. Życzymy dalszych sukcesów!!!!
-
Pani Barbara Sarzyńska była żoną Pana Cezarego Sarzyńskiego w jej Piekarni robi się najlepsze koguty Maślane i piernikowe.
-
A kto to jest Barbara Sarzyńska??? Czy to jest jakaś mistrzyni cukiernictwa??? Wcale o niej nie słyszałem!!!
-
Taki sukces i nikt nie komentuje?! Natalio, podziwiam, serdecznie gratuluję: przyszłość przed Tobą!