Ponad 90 restauracji z całej Polski uczestniczy w jesiennej akcji „Gęsina na świętego Marcina”. Jest wśród nich restauracja z Kazimierza.
Powoli przyzwyczajamy się, że podczas uroczystego obiadu 11 listopada na naszych stołach gości gęsina. To powrót do staropolskiej tradycji. Wszak jak głosi przysłowie – „na świętego Marcina najlepsza gęsina”! Właśnie wtedy gęsi są najtłustsze i najsmaczniejsze. W dawnej Polsce na świętego Marcina bez umiaru objadano się gęsiną - była to ostatnia okazja, by przed adwentem najeść się do syta.
W ogólnopolskiej akcji „Gęsina na świętego Marcina” uczestniczy ponad 90 restauracji. Wśród nich – „Kuchnia i Wino” z Kazimierza, która na tę okazję przygotowała specjalne menu.
• Sałata / wędzony półgęsek / porzeczka / słonecznik
• Carpaccio / gęś / orzech laskowy / porzeczka / oliwa dyniowa
• Krem z dyni / makaron z cukinii / ser koryciński
• Noga z gęsi / racuszki owsiane / czerwona kapusta / kalafior / czerwone wino
• Sernik / dynia / pomarańcza / malina
Na szczęście to nie jedyna restauracja w Kazimierzu, która jesienią serwuje tu gęsinę.
Dań z gęsi skosztujemy „Pod Wietrzną Górą”, gdzie szef kuchni poleca gęsinę pieczoną podaną z kluskami półfrancuskimi i surówką.
Restauracja Kazimierzówka zaprasza na zupę rydzową na gęsinie oraz nogę z gęsi po polsku pieczoną z jabłkami, podaną z kaszą gryczaną, modrą kapustą i sosem z derenia.
Gęsi z kapuście skosztujemy w Restauracji „U Fryzjera”. Tam także polecamy potrawy z gęsich podrobów: wątróbki gęsie podduszane na maśle z dodatkiem cebuli, migdałów i rodzynek moczonych w koniaku oraz słynne gęsie pipki – specjał kuchni żydowskiej - czyli gęsie szyjki faszerowane wołowiną, gęsimi wątróbkami i rodzynkami przyrumienione w piecu.
Gęsie pipki - żołądki na grzance maślanej z konfiturą z dyni i duszonymi borowikami - serwowane są także w Domu Restauracyjnym Barbary i Cezarego Sarzyńskich.
W listopadzie zapraszamy na gęsinę do Kazimierza!
Źródło: Pixabay.com (domena publiczna)
Anna Ewa Soria,Skomentuj
Dodawanie komentarza
Trwa dodawanie komentarza. Nie odświeżaj strony.