Nazwijmy to pierwszym ze świąt. Świąt korzeni kazimierskiej kuchni. Póki co w Korzeniowej i Przystanku Dobra. Wkrótce szerzej. Korzeniowe zaproszenie.
Korzeniowa zaprasza jak zwykle… do korzeni. Tym razem do tego, co stanowi tradycję kazimierskiej ziemi.
- Szukając produktów definiujących tradycję kazimierskiej kuchni, musimy wspomnieć o obecności kóz w krajobrazie Miasteczka – pisze Sebastian Podleśny właściciel gospodarstwa „Żeby Kózka” z Celejowa. – Obecność ta była tak silna, że kształtowała ten krajobraz, ponieważ kozy były wypasane głównie na Górze Krzyżowej. Wyglądała ona inaczej niż dziś, nie była porośnięta krzewami, ale murawą kserotermiczną pełną różnorakich ziół. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że Kazimierz odznaczył się również w hodowli jednej z trzech polskich rodzimych ras. To koza kazimierzowska, która charakteryzowała się czarnym umaszczeniem i żółtą tęczówką oka. Kozy te wymarły na początku XX w., a w ich miejsce pojawiły się białe kozy o wyższych właściwościach użytkowych, niebawem i one zniknęły, ponieważ obraz kozy – symbolu biedy nie pasował do propagandy sukcesu czasów PRL. Czas kóz zdaje się wracać, w okolicy pojawiają się hodowcy kóz, w sklepikach i restauracjach Kazimierza coraz częściej pojawiają się sery kozie, natomiast mięso stanowi ciągle egzotyczną ciekawostkę.
Stąd w listopadowym menu Korzeniowej pojawiły się potrawy z mięsa i sera koziego z gospodarstwa z pobliskiego Celejowa „Żeby Kózka”, takie jak: rozgrzewająca i aromatyczna potrawka z koziego mięsa, antrykot z kozy w lekkim vinaigrette cytrusowym, ziołowy kozi twarożek, sałatka z żółtych i czerwonych buraków na pikantnych sałatach w malinowym dressingu z orzechami laskowymi i kozią gołdą oraz sufletowy sernik z koziego twarożku z jarmużem ziołami i czarnymi oliwkami. Specjalnemu świątecznemu menu autorstwa Karoliny Kowal towarzyszyć będzie pierwsze młode sąsiedzkie wino z winnicy w Rzeczycy.
Oficjalne rozpoczęcie dwudniowego święta „Koza i wino” przewidziano na godzinę 16.00. Pierwszy wieczór uświetni spektakl teatru improwizacji Poławiacze Pereł.
czas: 28-29 listopada godz. 16.00 słowo lokalne gospodarstwo Żeby Kózka oraz Winnica Rzeczyca
specjalne świąteczne menu Karoliny Kowal, autorski dobór dań i win
wieczór: Poławiacze Pereł (teatr improwizacji, komedia)
rezerwacje: 502 722 432
Tekst: Korzeniowa