Kazimierskie zmagania z grillem i pogodą

Skomentuj (1)
W dniach 7-8 lipca 2007 roku odbył się w Kazimierzu Dolnym Festiwal Smaku. Pierwszego dnia przeprowadzono na Placu przed Muzeum Przyrodniczym eliminacje regionalne IX Mistrzostwa Polski w Grillowaniu.
Tegoroczne wydarzenie łączyło wysiłek organizacyjny firmy Festiwale Smaku ( grupa Sudety IT- Status) i Urzędu Miasta i Gminy w Kazimierzu Dolnym. Mecenasami grillowania w Polsce w tym roku są firmy Shell Gas - firma Hendi –grille, oraz Unity Line – przewoźnik promowy. Patronami honorowymi całości wydarzenia była Fundacja Promocji Polskiej Żywności oraz WBQA – światowe stowarzyszenie grillowe.

Mistrzostwa w Grillowaniu odbywały się na plantach przed Muzeum Przyrodniczym w Kazimierzu Dolnym. Od samego rana trwały przygotowania do rozpoczęcia edycji regionalnej Mistrzostw, te zaś ruszyły pełna parą o godzinie 14.00, inaugurując cały dzień zmagań kulinarnych, przeplatanych bogatym programem artystyczno-rozrywkowym wypełnionym konkursami, występami zespołów muzycznych oraz występem gwiazdy wieczoru – zespołu „Horpyna”

Eliminacje Mistrzostw w Grillowaniu przebiegały w dwóch kategoriach: amatorów oraz ekip profesjonalnych kucharzy. Niezwykle ciężkie warunki pogodowe – silny wiatr oraz rzęsisty deszcz nie odstraszały jednak dzielnych ekip grillujących, które walczyły o miano najlepszych tego dnia.

Wszystkie potrawy podawane co 45 minut, oceniane były przez jurorów w dziesięciostopniowej skali. Zgodnie z regulaminem World Barbecue Association ocenie podlegały takie elementy jak smak potrawy, jej wygląd i podanie oraz kompozycja. Przewodniczącym Jury profesjonalnego, oceniającego poczynania był Kurt Scheller, zaś asystowali mu: Bolesław Kurek, Waldemar Sulisz, Grzegorz Dunia oraz Maciej Żurawiecki.

Ogłoszenie wyników oraz wręczenie nagród eliminacji IX Mistrzostw Polski w Grillowaniu odbyło się około godziny 19.00.Wśród amatorów pierwsze miejsce w zmaganiach IX Mistrzostw Polski w Grillowaniu w Kazimierzu zajęła reprezentacja Dolnośląskiej Grupy Zbrojnej z Zamku Czocha w składzie: Dorota Drąg, Waldemar Kleszcz oraz Leszek Łuszczarek, kolejne drugie miejsce przypadło Zespołowi Bamixu, barwy którego reprezentowali: Tadeusz Sadkowski i Mirosław Ilicz. Najniższy stopień podium uzupełniła ekipa Shell Gas, której członkami byli: Tomasz Danczowski i Konrad Kopyra.

W kategorii ekip profesjonalnych na najwyższym stopniu podium znalazła się drużyna Rodeo Driver z Warszawy, w skład której weszli: Michał Godyń, Paweł Wozniak i Sebastian Smogarewski, tuż za nimi uplasowała się ekipa z Zamku Czocha, reprezentowana przez: Bartłomieja Moniszewskiego, Gabrielę Grzesiowską i Małgorzatę Cieślik. Grupę zwycięzców zamknęła ekipa Domu Michalaków w składzie: Urszula Podgajna i Magdalena Sochaj.

Ekipy amatorskie oraz profesjonalne, które uplasowały się na podium eliminacji kazimierskich IX Mistrzostw Polski w Grillowaniu, wywalczyły sobie prawo startu w wielkim Finale Mistrzostw Polski w Grillowaniu, który odbędzie się 28 lipca we Wrocławiu.
źródło: Festiwale Smaku

Skomentuj



Zobacz także

Najbliższe oferty specjalne

Poniżej znajdziesz listę obiektów gotowych udostępnić miejsca noclegowe dla osób z Ukrainy, szukających schronienia w naszym kraju. Skontaktuj się z właścicielem obiektu i uzgodnij szczegóły....
Zaplanuj razem z nami świąteczny wyjazd do dowolnego miejsca w Polsce. Poznaj oferty specjalne noclegów na Wigilię i Boże Narodzenie 2024.
Pokaż stopkę