Na świętego Marcina najlepsza gęsina – o tym wiedzą już chyba wszyscy. Święto niepodległości jest więc doskonałą okazją, by spróbować tego delikatesu, jakim jest mięso z gęsi.
Degustację gęsiny, o której mówią, ze jest arystokracją wśród drobiu, najlepiej zacząć chyba od restauracji, gdzie potrawy z gęsi przygotuje profesjonalnie mistrz kuchni. Okazją do tego może być pobyt w Kazimierzu Dolnym, gdzie jedna z restauracji regularnie serwuje gęsinę w ramach ogólnopolskiej akcji „Gęsina na świętego Marcina”. Kuchnia i Wino – bo to o niej rzecz – w swoim menu a la carte ma carpaccio z gęsi w wydaniu jak najbardziej regionalnym – z orzechami, dynią, gruszką i porzeczką.
Dwie inne kazimierskie restauracje - Kazimierzówka i Willa Bohema – biorą udział w konkurencyjnej akcji „Czas na gęsinę” także promującej polską gęsinę.
Kazimierzówka serwuje w listopadzie zupę rydzową na gęsinie, a jako danie główne wątróbkę z gęsi owsianej, z karmelizowaną cebulą i duetem jabłkowym czy nogę z gęsi confit z pieczonym jabłkiem, grzybowym puree z pieczonym czosnkiem, modrą kapustą, konfiturą z derenia.
Willa Bohema zaprasza na gęsie wątróbki duszone w porto podane na glazurowanych jabłkach oraz pierś z gęsi owsianej pieczoną w bakaliach i jarzynach.
W Kazimierzu potrawy z gęsi serwowane są także w innych miejscach.
Dwa Księżyce oferują gęś pieczoną na miejscu a nawet na wynos. Wystarczy złożyć zamówienie dwie doby wcześniej, by delektować się soczystym pieczystym. W menu restauracji są także nóżki gęsie na musie jabłkowym z kopytkami i surówką z marchewki, pierś gęsia z sosem śliwkowym, kluseczkami półfrancuskimi i glazurowanym burakiem, a nawet pierogi z gęsiny.
Z kolei w Siwym Dymie w Celejowie skosztujemy gęś duszoną na modrej kapuście w sosie z miodu pitnego i suszonych owoców. To potrawa, która jest stałą pozycją w tutejszej karcie dań.
UWAGA! Jeśli Państwo także promujecie w swoim obiekcie powrót gęsiny na polskie stoły i chcecie, aby Wasz obiekt także został tu wymieniony, bardzo prosimy o kontakt mailowy: redakcja@kazimierzdolny.pl
Źródło: Pixabay.com (domena publiczna)
Anna Ewa Soria,Skomentuj
Dodawanie komentarza
Trwa dodawanie komentarza. Nie odświeżaj strony.