Już dziś startuje Restaurant Week

Skomentuj (4)

zobacz więcej (6)

Już dzisiaj startuje festiwal Restaurant Week – największe i najpopularniejsze wydarzenie kulinarne w Polsce. W tym roku po raz pierwszy do grona dużych miast polskich dołączyły miasteczka z Lubelszczyzny – wśród nich Kazimierz Dolny.

W blisko 400 restauracji w 35 miastach w Polsce od środy 3 kwietnia do środy 17 kwietnia będzie można skosztować dań festiwalowych w ramach Restaurant Week 2019. Jednym z tych miast będzie Kazimierz Dolny, gdzie specjalnym festiwalowym menu kuszą restauracje Akuku, Bajgiel, Botanika i Na Piętrze.

- Ideą tego festiwalu jest, ze każda z restauracji przygotowuje 2 propozycje menu: jedną wegetariańską i jedną mięsną. Każda z nich składa się z trzech pozycji: przystawki, dania głównego i deseru – mówi Andrzej Kozłowski właściciel kazimierskiej restauracji Bajgiel na Lubelskiej.

Bajgiel poleca gościom festiwalu Restaurant Week swoje tradycyjne dania. Jako przystawki - śledź a la cackies, czyli zabaweczki – bardzo delikatna zakąska na słodko w zalewie miodowo-cytrynowej w towarzystwie suszonych owoców albo chrupiące talarki bajglowe ze smalczykiem gęsim i ogóreczkiem i czterdziestką wódki, która podkreśla smak całości. Danie główne w wersji bezmięsnej to chrupiący i także niezwykle delikatny filet z karpia z niedalekiej Pustelni w sosie cytrynowym, którym zachwyca się polski malarz, poeta, pisarz, pieśniarz i karykaturzysta Jan Wołek. Mięciutkiej kaczce Rortschilda towarzyszy sos wiśniowy, żółciutkie kopytka dyniowe, które chwalą sobie zarówno dzieci jak i dorośli, oraz buraczki. A na deser – pascha lub piernik karotkowo – cynamonowy, na które – jak twierdzi właściciel – zawsze do Bajgla można wpaść.

Restauracja Botanika na Krakowskiej zaprasza na: sałatkę ziemniaczaną, rybę wędzoną, z kiszonym ogórkiem, cebulą, selerem w roli przystawki, polędwiczkę wieprzową z kopytkami z palonym masłem, gałką muszkatołową, śliwką i liśćmi słonecznika jako danie główne oraz sernik z czekoladą na deser (menu A). W menu B znajdziemy humus z selera, czosnkiem, kminkiem, marynowanym pomidorem, pistacjami i liśćmi cebuli oraz spaghetti z cukinii, z pomidorem, awokado, czosnkiem, kminkiem i liśćmi jarmużu oraz lody tymiankowe.

Akuku, także na Krakowskiej, proponuje w menu A łososia w niskiej temperaturze, śnieg z maślanki i mech z zielonego groszku oraz pieczony brzuch wieprzowy, puree koper włoski, cebula, a także tartę limonkową, ze spopieloną skórka z jabłka. W menu B: ziemniak falafel na kolorowych liściach z sosem koperkowym, zapieczone jajko ekologiczne w portobello, coulis paprykowe i brownie buraczane na deser.

Restauracja na Piętrze na Nadrzecznej w ramach Restaurant Week przygotowała jako menu A: krem z pieczonych pomidorów malinowych, pesto bazyliowe, polędwiczkę cielęcą marynowaną w imbirze i pomarańczach, konfiturę z moreli, dziki ryż oraz mus z białej czekolady, z czarną porzeczką, prażonymi migdałami w czekoladzie. Jako menu B: ser kozi grillowany, maślane ciasto z kazimierskiego koguta, konfitura z czarnej porzeczki, filetowany pstrąg z Pustelni, sos maślany z chili, kalafior, brokuł, marchew, puree z zielonego groszku oraz tort czekoladowy ze świeżymi malinami i chrupiącą niespodzianką.

Udział w festiwalu to nie tylko gwarancja dobrego jedzenia ze świadomością, że uczestniczymy także w ważnym przedsięwzięciu dla naszej planety, ale także okazja do wygrania dwuosobowego rejsu LOT-em do Włoch oraz dzięki marce Grundig dwuosobowej kolacji w najbardziej obleganej restauracji świata – Osteria Francescana***.

- Wystarczy wybrać się na Festiwal i wrzucić do Internetu zdjęcie zgodnie z czekającą na stole instrukcją – piszą organizatorzy.

Festiwalowi towarzyszy także konkurs recenzencki. Za najlepszą recenzję wizyty w festiwalowym systemie rezerwacyjnym jako nagrodę przewidziano rejs LOT-em do Miami oraz uczestnictwo w festiwalu restauracyjnym Miami Spice.

Daty Festiwalu: 3-17 kwietnia 2019
Otwarcie rezerwacji: 10 marca 2019
Rezerwacje: www.RestaurantWeek.pl
Lokalizacje: Warszawa, Kraków, Trójmiasto, Wrocław, Poznań, Silesia, Lubelskie, Łódź, Szczecin, Białystok, Rzeszów, Podhale
Partner Kulinarny: #RespectFood GRUNDIG
Festiwalowy koktajl: Martini Tonic
Oficjalna woda Festiwalu: Kropla Delice
Partner lotniczy: LOT Polish Airlines
Partner logistyczny: DPD

Kazimierski Portal Internetowy jest patronem medialnym Festiwalu Lubelskie Restaurant Week.

Skomentuj


Dodane komentarze (2)

  • zenek
    Znowu o nas głośno, a na portalu cisza...
    • Harry
      Zenek !!...co ty sie tu dziwisz....zjezdzilem 3/4-te europy....(zajelo mi to 20 lat)--i NIGDZIE nie znalazlem czegokolwiek,co chocby w ogolnym zarysie,przypominaloby Kazimierz(juz nawet nie mowie o powietrzu...bo,to--to w ogole nie ma o czym gadac)--ale chocby architektonicznie....
      W Alzacji jest takie cos (tak plus--minus--ale bardziej minus niz plus)--ale tooooo....
      to sie nazywa Soutlz sous Foret(50 km.od strasburga)--i tam(jak lykniesz,tej ich wody zycia)
      to PONIEKAD......mozna by sie moze pokusic na jakies BARDZO OGOLNE porownania.....
  • Aga
    Eee tam... Ja wolę pójść do baru Weranda.
    • Harry
      podpowiedz Aga raczej,gdzie--ale na serio--GDZIE--w Kazimierzu,mozna dostac czerwone mieso z DOBRANYM winem??!!--obszedlem cale maisteczko--i wszedzie picca,no i piwo....
      (tylko,nie mow mi ze krol kazimierz)

Zobacz także

Najbliższe oferty specjalne

Poniżej znajdziesz listę obiektów gotowych udostępnić miejsca noclegowe dla osób z Ukrainy, szukających schronienia w naszym kraju. Skontaktuj się z właścicielem obiektu i uzgodnij szczegóły....
Zaplanuj razem z nami świąteczny wyjazd do dowolnego miejsca w Polsce. Poznaj oferty specjalne noclegów na Wigilię i Boże Narodzenie 2024.
Pokaż stopkę