Herbaciano – kawowa stolica

Skomentuj (6)
Dobiegło końca trwające tydzień Święto Herbaty i Kawy w Kazimierzu Dolnym. Po raz pierwszy w swojej historii Miasteczko stało się polską stolicą herbaty i kawy.
Ideą Święta Herbaty i Kawy – jak zakładali organizatorzy – było promowanie zdrowego trybu życia wśród młodzieży i dorosłych przy herbacie i kawie właśnie. Kazimierski Rynek opanowali wystawcy z branży kawowo – herbacianej. Swoje stoiska w Kazimierzu zaprezentowały takie firmy jak Yerbamate.pl, Posti – specjalizująca się w herbatach owocowych, Biofix – oferująca herbaty zdrowotne, Mandaryn Tea Company – dystrybutor herbat wysokogatunkowych, Jacobs, Delecta czy proponująca kawy aromatyzowane firma American Superior Coffee Polska. Gośćmi honorowymi święta byli przedstawiciele ambasad krajów od wieków związanych z kawą i herbatą, takich jak Kolumbia, Chiny czy Mongolia. W mongolskich jurtach można było podpatrzeć tradycyjny sposób parzenia herbaty na zaimprowizowanych ogniskach, a na stoisku obok można było skosztować kawy prosto z Kolumbii.

Hitem kazimierskiego Święta Herbaty i Kawy okazały się przygotowywane na miejscu na bazie esencji herbacianej lody, po które ustawiały się kolejki. Zainteresowaniem smakoszy cieszyły się herbaty gatunkowe o wdzięcznych nazwach, takich jak Jaśminowa Królowa, Wiśniowy Sad czy Zielonooka Księżniczka. Wśród kaw natomiast – amerykańskie kawy aromatyzowane, głównie o smaku tiramisu, ale także czekoladowa czy truflowa.

- Kultura picia herbaty i kawy w Polsce zaczyna się dopiero pojawiać – mówi sekretarz Święta Herbaty i Kawy, Michał Zawadzki. Herbatę pijemy przede wszystkim w saszetkach, a kawę zaparzamy na sposób „turecki”. Powstaje jednak u nas coraz więcej kawiarni, pojawiają się też herbaciarnie, gdzie młodzi ludzie chcą spędzać czas nie przy piwie, ale przy kawie i herbacie właśnie. Na razie ten trend jest widoczny szczególnie w dużych miastach Polski – w Warszawie, Wrocławiu, Katowicach czy Krakowie. Podczas naszego święta chcemy go popularyzować, pokazując na scenie czy na stanowiskach handlowych, jak można parzyć herbatę i kawę. Trzeba pamiętać, że dla każdego gatunku kawy – herbaty trzeba zchować odpowiednią temperaturę i odpowiedni czas parzenia – inaczej parzy się herbaty zielone, inaczej – czarne, jeszcze inaczej – białe. W Polsce wciąż najbardziej popularne są herbaty czarne, które należy zalać wodą o temperaturze 90 stopni C. Taką temeperaturę ma woda, gdy odstawimy czajnik z wrzątkiem na minutę. Czas zaparzania herbaty czarnej to mniej więcej 3 minuty. Herbatę zieloną zalewamy wodą po 4 minutach i aby otrzymać pełnowartościowy napój, odstawiamy napar na kolejne 4 minuty. Najlepsza kawa – to przede wszystkim kawa z ekspresu ciśnieniowego.

Jak zaparzyć herbatę po mongolsku czy Jaśminową Królową smakosze mogli więc obejrzeć podczas pokazów. Organizatorzy nie zapomnieli także o zabawie. Oferowali swoim gościom codzienne koncerty – wśród nich coraz bardziej popularnej w Kazimierzu muzyki celtyckiej z pokazami tańców irlandzkich i szkockich. Chętni mogli nawet spróbować swoich sił na scenie pod okiem instruktora. Nie zabrakło również herbaciano – kawowych konkursów dla dzieci i dorosłych.

Mandaryn Tea Company – główny organizator Święta Herbaty i Kawy – zapowiada kolejną edycję imprezy za rok.

Fot. M. Stachyra

Skomentuj



Zobacz także

Najbliższe oferty specjalne

Poniżej znajdziesz listę obiektów gotowych udostępnić miejsca noclegowe dla osób z Ukrainy, szukających schronienia w naszym kraju. Skontaktuj się z właścicielem obiektu i uzgodnij szczegóły....
Zaplanuj razem z nami świąteczny wyjazd do dowolnego miejsca w Polsce. Poznaj oferty specjalne noclegów na Wigilię i Boże Narodzenie 2024.
Pokaż stopkę