Dobiegło końca trwające tydzień Święto Herbaty i Kawy w Kazimierzu Dolnym. Po raz pierwszy w swojej historii Miasteczko stało się polską stolicą herbaty i kawy.
Ideą Święta Herbaty i Kawy – jak zakładali organizatorzy – było promowanie zdrowego trybu życia wśród młodzieży i dorosłych przy herbacie i kawie właśnie. Kazimierski Rynek opanowali wystawcy z branży kawowo – herbacianej. Swoje stoiska w Kazimierzu zaprezentowały takie firmy jak Yerbamate.pl, Posti – specjalizująca się w herbatach owocowych, Biofix – oferująca herbaty zdrowotne, Mandaryn Tea Company – dystrybutor herbat wysokogatunkowych, Jacobs, Delecta czy proponująca kawy aromatyzowane firma American Superior Coffee Polska. Gośćmi honorowymi święta byli przedstawiciele ambasad krajów od wieków związanych z kawą i herbatą, takich jak Kolumbia, Chiny czy Mongolia. W mongolskich jurtach można było podpatrzeć tradycyjny sposób parzenia herbaty na zaimprowizowanych ogniskach, a na stoisku obok można było skosztować kawy prosto z Kolumbii.
Hitem kazimierskiego Święta Herbaty i Kawy okazały się przygotowywane na miejscu na bazie esencji herbacianej lody, po które ustawiały się kolejki. Zainteresowaniem smakoszy cieszyły się herbaty gatunkowe o wdzięcznych nazwach, takich jak Jaśminowa Królowa, Wiśniowy Sad czy Zielonooka Księżniczka. Wśród kaw natomiast – amerykańskie kawy aromatyzowane, głównie o smaku tiramisu, ale także czekoladowa czy truflowa.
- Kultura picia herbaty i kawy w Polsce zaczyna się dopiero pojawiać – mówi sekretarz Święta Herbaty i Kawy, Michał Zawadzki. Herbatę pijemy przede wszystkim w saszetkach, a kawę zaparzamy na sposób „turecki”. Powstaje jednak u nas coraz więcej kawiarni, pojawiają się też herbaciarnie, gdzie młodzi ludzie chcą spędzać czas nie przy piwie, ale przy kawie i herbacie właśnie. Na razie ten trend jest widoczny szczególnie w dużych miastach Polski – w Warszawie, Wrocławiu, Katowicach czy Krakowie. Podczas naszego święta chcemy go popularyzować, pokazując na scenie czy na stanowiskach handlowych, jak można parzyć herbatę i kawę. Trzeba pamiętać, że dla każdego gatunku kawy – herbaty trzeba zchować odpowiednią temperaturę i odpowiedni czas parzenia – inaczej parzy się herbaty zielone, inaczej – czarne, jeszcze inaczej – białe. W Polsce wciąż najbardziej popularne są herbaty czarne, które należy zalać wodą o temperaturze 90 stopni C. Taką temeperaturę ma woda, gdy odstawimy czajnik z wrzątkiem na minutę. Czas zaparzania herbaty czarnej to mniej więcej 3 minuty. Herbatę zieloną zalewamy wodą po 4 minutach i aby otrzymać pełnowartościowy napój, odstawiamy napar na kolejne 4 minuty. Najlepsza kawa – to przede wszystkim kawa z ekspresu ciśnieniowego.
Jak zaparzyć herbatę po mongolsku czy Jaśminową Królową smakosze mogli więc obejrzeć podczas pokazów. Organizatorzy nie zapomnieli także o zabawie. Oferowali swoim gościom codzienne koncerty – wśród nich coraz bardziej popularnej w Kazimierzu muzyki celtyckiej z pokazami tańców irlandzkich i szkockich. Chętni mogli nawet spróbować swoich sił na scenie pod okiem instruktora. Nie zabrakło również herbaciano – kawowych konkursów dla dzieci i dorosłych.
Mandaryn Tea Company – główny organizator Święta Herbaty i Kawy – zapowiada kolejną edycję imprezy za rok.
Hitem kazimierskiego Święta Herbaty i Kawy okazały się przygotowywane na miejscu na bazie esencji herbacianej lody, po które ustawiały się kolejki. Zainteresowaniem smakoszy cieszyły się herbaty gatunkowe o wdzięcznych nazwach, takich jak Jaśminowa Królowa, Wiśniowy Sad czy Zielonooka Księżniczka. Wśród kaw natomiast – amerykańskie kawy aromatyzowane, głównie o smaku tiramisu, ale także czekoladowa czy truflowa.
- Kultura picia herbaty i kawy w Polsce zaczyna się dopiero pojawiać – mówi sekretarz Święta Herbaty i Kawy, Michał Zawadzki. Herbatę pijemy przede wszystkim w saszetkach, a kawę zaparzamy na sposób „turecki”. Powstaje jednak u nas coraz więcej kawiarni, pojawiają się też herbaciarnie, gdzie młodzi ludzie chcą spędzać czas nie przy piwie, ale przy kawie i herbacie właśnie. Na razie ten trend jest widoczny szczególnie w dużych miastach Polski – w Warszawie, Wrocławiu, Katowicach czy Krakowie. Podczas naszego święta chcemy go popularyzować, pokazując na scenie czy na stanowiskach handlowych, jak można parzyć herbatę i kawę. Trzeba pamiętać, że dla każdego gatunku kawy – herbaty trzeba zchować odpowiednią temperaturę i odpowiedni czas parzenia – inaczej parzy się herbaty zielone, inaczej – czarne, jeszcze inaczej – białe. W Polsce wciąż najbardziej popularne są herbaty czarne, które należy zalać wodą o temperaturze 90 stopni C. Taką temeperaturę ma woda, gdy odstawimy czajnik z wrzątkiem na minutę. Czas zaparzania herbaty czarnej to mniej więcej 3 minuty. Herbatę zieloną zalewamy wodą po 4 minutach i aby otrzymać pełnowartościowy napój, odstawiamy napar na kolejne 4 minuty. Najlepsza kawa – to przede wszystkim kawa z ekspresu ciśnieniowego.
Jak zaparzyć herbatę po mongolsku czy Jaśminową Królową smakosze mogli więc obejrzeć podczas pokazów. Organizatorzy nie zapomnieli także o zabawie. Oferowali swoim gościom codzienne koncerty – wśród nich coraz bardziej popularnej w Kazimierzu muzyki celtyckiej z pokazami tańców irlandzkich i szkockich. Chętni mogli nawet spróbować swoich sił na scenie pod okiem instruktora. Nie zabrakło również herbaciano – kawowych konkursów dla dzieci i dorosłych.
Mandaryn Tea Company – główny organizator Święta Herbaty i Kawy – zapowiada kolejną edycję imprezy za rok.
Fot. M. Stachyra
Musze dodać, że jestem pełna wyrozumiałości dla organizatorów, jakby nie było przecieraja dróżki. Moze przyszły rok przyniesie coś bardziej ciekawszego. Jeśli organizatorzy są zaciekawieni podpowiem:
1) więcej punktów, przy nich stoliczki, ławeczki
2) przy estradzie, wiecej ławek i kawa czy herbata, a nie tylko piwo. Było to święto K i H. a przy estradzie był tylko punkt z piwem! wielkie nie dopatrzenie.
jeszcze bym sporo wad mogła wytykac, organizatorzy jednym słowem to nowicjusze, ale każdy sie uczy i życzę im tego.
kazimierz kocham i pewnie w przyszłym roku pzryjadę, jak będzie tak kiepsko jak w tym roku puszczę napisze do Teleexpresu ;-))