W niedzielę 8 lipca 2007r. odbyły się kolejne eliminacje Festiwalu
Kuchni Polskiej. Tym razem gościliśmy w przepięknym mieście -
Kazimierzu Dolnym. Konkurs został zorganizowany przez firmę Sudety IT -
Festiwale Smaku przy pomocy Restauracji „U FRYZJERA”, Portalu KazimierzDolny.pl i Urzędu Miasta w Kazimierzu.
Festiwal przebiegał w klimacie muzyki klezmerskiej – popularnej w regionie Lubelszczyzny i promującej II Festiwal Muzyki Klezmerskiej w Kazimierzu.
Ekipy miały za zadanie zaprezentowanie trzech dań: przystawki lub deseru, zupy i dania głównego, związanych z kuchnią galicyjską i lubelską. Mimo huraganowego wiatru udało się przeprowadzić konkurs. Ekipy starały się zaprezentować jak najlepiej, serwując swoje specjały, które oceniało profesjonalne jury w składzie m.in: Hanna Szymanderska – przewodnicząca jury, ekspert kuchni polskiej, autorka książek kulinarnych; Waldemar Sulisz – Dziennik Wschodni; Andrzej Baczkowski – szef kuchni Centrum Szkoleniowego Energetyk w Nałęczowie; Andrzej Rudziński – członek Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni Region Lubelski; Paweł Malewski – prezes firmy Stalgast. Wśród zawodników była ekipa Zagrody Roztocze – Henryk Kaproń i Mariola Osuch, która przybyła na konkurs z pirogiem biłgorajskim – zarejestrowanym jako produkt regionalny. Goście odwiedzający teren przy Muzeum Przyrodniczym mieli okazję spróbować tego specjału. Na wyróżnienie zasłużyła również zupa rybna przygotowana przez amatorską ekipę Kisag z Warszawy w składzie: Tadeusz Ilicz, Tadeusz Sadkowski i Mirosław Ilicz. Jurorzy oraz degustujący byli zachwyceni oryginalnym smakiem zupy z karpia.
Sprawnie wyłoniono zwycięzców konkursu, a wyniki kształtowały się następująco:
I miejsce - ekipa Restauracji Rodeo Drive z Warszawy w składzie: Michał Godyń, Paweł Waniek i Paweł Suwalski, którzy oprócz nagród w postaci sprzętu AGD ufundowanego przez TESCO POLSKA otrzymali czapki rogatywki – symbolizujące smak najlepszej tradycji w Kuchni Polskiej oraz zaproszenie do finału.
II miejsce - ekipa Zamku w Krasiczynie: Aneta Kubik i Cezary Surmiak, którzy dodatkowo zostali wyróżnieni przez prezesa firmy Stalgast – Pawła Malewskiego otrzymując nagrody ufundowane przez Stalgast.
III miejsce - ekipa z Hotelu Feniks w Lubaczowie: Władysława Wróbel, Bogumiła Krywcun i Daniel Antoś.
Sponsorami Festiwalu Kuchni Polskiej i fundatorami nagród dla zawodników są: Tesco Polska, Pan Karp, Stalgast, Cheman i Hotel Las.
Wszystkim ekipom serdecznie gratulujemy, a miłośników Kuchni Polskiej zapraszamy na kolejny konkurs kulinarny, który odbędzie się w Augustowie 15 lipca 2007.
Ekipy miały za zadanie zaprezentowanie trzech dań: przystawki lub deseru, zupy i dania głównego, związanych z kuchnią galicyjską i lubelską. Mimo huraganowego wiatru udało się przeprowadzić konkurs. Ekipy starały się zaprezentować jak najlepiej, serwując swoje specjały, które oceniało profesjonalne jury w składzie m.in: Hanna Szymanderska – przewodnicząca jury, ekspert kuchni polskiej, autorka książek kulinarnych; Waldemar Sulisz – Dziennik Wschodni; Andrzej Baczkowski – szef kuchni Centrum Szkoleniowego Energetyk w Nałęczowie; Andrzej Rudziński – członek Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni Region Lubelski; Paweł Malewski – prezes firmy Stalgast. Wśród zawodników była ekipa Zagrody Roztocze – Henryk Kaproń i Mariola Osuch, która przybyła na konkurs z pirogiem biłgorajskim – zarejestrowanym jako produkt regionalny. Goście odwiedzający teren przy Muzeum Przyrodniczym mieli okazję spróbować tego specjału. Na wyróżnienie zasłużyła również zupa rybna przygotowana przez amatorską ekipę Kisag z Warszawy w składzie: Tadeusz Ilicz, Tadeusz Sadkowski i Mirosław Ilicz. Jurorzy oraz degustujący byli zachwyceni oryginalnym smakiem zupy z karpia.
Sprawnie wyłoniono zwycięzców konkursu, a wyniki kształtowały się następująco:
I miejsce - ekipa Restauracji Rodeo Drive z Warszawy w składzie: Michał Godyń, Paweł Waniek i Paweł Suwalski, którzy oprócz nagród w postaci sprzętu AGD ufundowanego przez TESCO POLSKA otrzymali czapki rogatywki – symbolizujące smak najlepszej tradycji w Kuchni Polskiej oraz zaproszenie do finału.
II miejsce - ekipa Zamku w Krasiczynie: Aneta Kubik i Cezary Surmiak, którzy dodatkowo zostali wyróżnieni przez prezesa firmy Stalgast – Pawła Malewskiego otrzymując nagrody ufundowane przez Stalgast.
III miejsce - ekipa z Hotelu Feniks w Lubaczowie: Władysława Wróbel, Bogumiła Krywcun i Daniel Antoś.
Sponsorami Festiwalu Kuchni Polskiej i fundatorami nagród dla zawodników są: Tesco Polska, Pan Karp, Stalgast, Cheman i Hotel Las.
Wszystkim ekipom serdecznie gratulujemy, a miłośników Kuchni Polskiej zapraszamy na kolejny konkurs kulinarny, który odbędzie się w Augustowie 15 lipca 2007.
źródło: Festiwale Smaku
Fot. Mateusz Stachyra
Fot. Mateusz Stachyra