XIII Edycja Wojewódzkich Eliminacji Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernika i Piekarza, która miała miejsce w Zespole Szkół
Chemicznych i Przemysłu Spożywczego w Lublinie 10 stycznia br. okazała się szczęśliwa dla kazimierskich uczniów.
W eliminacjach wojewódzkich do Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernika i Piekarza wystartowało 10 cukierników i 18 piekarzy z siedmiu szkół Lubelszczyzny - Chełma, Trawnik, Kazimierza Dolnego, Lubartowa, Zamościa i Lublina. Konkurs składał się z dwóch części – w części teoretycznej uczniowie musieli wykazać się wiedzą na temat produktów spożywczych i ich produkcji, w części praktycznej zaprezentować swoje umiejętności przygotowywania pieczywa i ciast. Angelika Staniszewska z klasy 3 bz z Zespołu Szkół im. Jana Koszczyca Witkiewicza w Kazimierzu Dolnym w zawodzie cukiernika zajęła drugie miejsce i będzie reprezentować Miasteczko i województwo lubelskie na szczeblu centralnym, w turnieju krajowym, który odbędzie się 15 – 16 kwietnia br. we Wrocławiu. Angelika, która zawodu cukiernika uczy się w Piekarni – Pracowni Pieczywa Artystycznego Sarzyński, zwróciła uwagę komisji wykonaniem tortu biszkoptowego o smaku truskawkowym na bazie bitej śmietany z kawałeczkami truskawek. Tort zdobiła koronkowa dekoracja marcepanowa w stylu angielskim.
- Angelika zaskoczyła mnie swoją cierpliwością. To bardzo zdolna dziewczyna – powiedziała Renata Kowalska, od trzech lat opiekun praktyk w Piekarni – Pracowni Pieczywa Artystycznego Sarzyński. Angelika Staniszewska jest już jej drugą praktykantką, która zdobywa tak wysokie miejsce w konkursie.
- Dbamy o dobrą jakość. Przygotowujemy młodą kadrę, wymagając od niej jak najwięcej, ale też i dając dobry przykład. Nasi pracownicy są dobrymi fachowcami, kto chce z naszych uczniów, ten z tego korzysta i to widać choćby na takich konkursach – powiedziała Barbara Sarzyńska, właścicielka Piekarni.
W eliminacjach wojewódzkich doceniony został również jeszcze jeden uczeń kazimierskiego Zespołu Szkół odbywający praktykę w piekarni Tadeusza Zubrzyckiego w Kraczewicach w zawodzie piekarza, Krzysztof Olejarz, który otrzymał dodatkową nagrodę za najlepiej udekorowany "Chleb weselny".
- Angelika zaskoczyła mnie swoją cierpliwością. To bardzo zdolna dziewczyna – powiedziała Renata Kowalska, od trzech lat opiekun praktyk w Piekarni – Pracowni Pieczywa Artystycznego Sarzyński. Angelika Staniszewska jest już jej drugą praktykantką, która zdobywa tak wysokie miejsce w konkursie.
- Dbamy o dobrą jakość. Przygotowujemy młodą kadrę, wymagając od niej jak najwięcej, ale też i dając dobry przykład. Nasi pracownicy są dobrymi fachowcami, kto chce z naszych uczniów, ten z tego korzysta i to widać choćby na takich konkursach – powiedziała Barbara Sarzyńska, właścicielka Piekarni.
W eliminacjach wojewódzkich doceniony został również jeszcze jeden uczeń kazimierskiego Zespołu Szkół odbywający praktykę w piekarni Tadeusza Zubrzyckiego w Kraczewicach w zawodzie piekarza, Krzysztof Olejarz, który otrzymał dodatkową nagrodę za najlepiej udekorowany "Chleb weselny".
Fot. Krzysztof Czechowicz