Próba pozyskania szkła w replice pieca szklarskiego z XII wieku, działania etnobotaniczne, odtwarzanie pełnego procesu wytwarzania chleba oraz sposobów przechowywania surowców spożywczych, łucznictwo, tkactwo, garncarstwo a także słowiańska kuchnia. Tak wygląda program 15. edycji Warsztatów Archeologii Doświadczalnej.
W ostatnich dniach sierpnia (26 – 31.08.2019r.) na terenie skansenu archeologicznego odbędzie się cały szereg ciekawych eksperymentów i pokazów archeologicznych. Będzie próba pozyskania szkła w replice pieca szklarskiego z XII wieku, który w Grodzisku Żmijowiska został zbudowany w ubiegłym roku. Nie zabraknie również garncarstwa, w tym wypał naczyń w jamie ziemnej, działań etnobotanicznych, odtwarzania pełnego procesu wytwarzania chleba łącznie z mieleniem mąki na kamiennych żarnach i wypiekiem w piecu glinianym, łucznictwa, tkactwa, odtwarzania sposobów przechowywania surowców spożywczych oraz słowiańskiej kuchni. Wszystko to w ramach 15. edycji Warsztatów Archeologii Doświadczalnej, które co roku odbywają się w jednym z oddziałów Muzeum Nadwiślańskiego - Grodzisko Żmijowiska.
- Do udziału w Warsztatach zapraszamy wszystkich: profesjonalistów archeologów, studentów archeologii, pasjonatów minionych wieków, rekonstruktorów, turystów, młodzież i dzieci (osoby niepełnoletnie pod opieką dorosłych). Przyjeżdżać można na cały czas trwania Warsztatów, w wybrane dni, nawet na kilka godzin – zapowiadają organizatorzy. - Koszt to 20 zł dziennie od osoby. Zajęcia w wymienionych terminach odbywać się będę w godzinach 10:00 – 16:00 w ośrodku archeologii doświadczanej w Oddziale Muzeum Nadwiślańskiego Grodzisko Żmijowiska. Zgłoszenia przyjmujemy pod adresem e-mail: archeologia@mnkd.pl
Program tegorocznych Warsztatów Archeologii Doświadczalnej:
26 - 30 sierpnia: Pozyskiwanie szkła w rekonstrukcji pieca szklarskiego z XII w. (Jarosław Michałek, Marcin Springer, Maciej Denenfeld - Bractwo Gladii Amici, Tarnów);
26 - 30 sierpnia: Magazynowanie produktów spożywczych w jamach ziemnych (Katarzyna Mikulska - „W Miejskiej Kniei”, Maków) – efekty eksperymentu w marcu 2020 r.;
28 - 30 sierpnia: Odtwarzanie pełnego procesu wytwarzania chleba: mielenie mąki na żarnach kamiennych, wyrób ciasta, wypiek w piecu glinianym (Maciej Denenfeld, Nowy Sącz);
28 - 31 sierpnia: Tkactwo, zabawki (Anna Zawistowska);
27 - 29 sierpnia: Wczesnośredniowieczne garncarstwo z wypałem naczyń w jamie ziemnej (Krzysztof Wasilczyk Lublin);
27 - 31 sierpnia: Łucznictwo i broń miotana – wrób strzał i grotów krzemiennych (Dariusz, Maciej i Janek Sadło, Stężyca);
28 - 31 sierpnia: Produkcja węgla drzewnego, kowalstwo, tkactwo (Bohumir Dragoun i in. Stowarzyszenie Archeologii Eksperymentalnej Uhrinov – Czechy);
29 - 30 sierpnia: Spacery etnobotaniczne, ziołowa kosmetyka i higiena Słowian (Karina Rudzka, Zielarski Kącik Kari, Konstancin);
30 - 31 sierpnia: Kuchnia Słowian (Hanna Lis, Kazimierz Dolny);
29 - 31 sierpnia: Barwienie wełny barwnikami roślinnymi (Marika Grzelak, Marik Art, Puławy).
Skomentuj
Dodawanie komentarza
Trwa dodawanie komentarza. Nie odświeżaj strony.