Aktualności dla "Warsztaty Archeologii Doświadczalnej"
Próba pozyskania szkła w replice pieca szklarskiego z XII wieku, działania etnobotaniczne, odtwarzanie pełnego procesu wytwarzania chleba oraz sposobów przechowywania surowców spożywczych, łucznictwo, tkactwo, garncarstwo a także słowiańska kuchnia. Tak wygląda program 15. edycji Warsztatów Archeologii Doświadczalnej.
W Żmijowiskach tętni życie. Na terenie dawnego grodu trwa budowa pieców, suszenie ziół oraz ... szycie butów. A to dopiero początek tegorocznych Warsztatów Archeologii Doświadczalnej.
Próba pozyskania szkła w replice pieca szklarskiego z XII wieku czy też fitoterapeutyczne wykorzystanie wykorzystanie roślin przez Słowian – to tylko niewielka część zagadnień, które poruszane będą podczas tegorocznych Warsztatów Archeologii Doświadczalnej.
Przed nami kolejna już, 13. edycja Warsztatów Archeologii Doświadczalnej w Grodzisku Żmijowiska. Tym razem w programie pojawi się m.in. wytwarzanie szkła metodami z XII wieku, garncarstwo wczesnośredniowieczne czy też spacery botaniczne.
Dobiegły końca Warsztaty Archeologii Doświadczalnej w Grodzisku Żmijowiska. Tegoroczna edycja została zdominowana przez tematykę rekonstrukcji ceramiki wczesnośredniowiecznej.
Na Grodzisku Żmijowiska trwają Warsztaty Archeologii Doświadczalnej. Tym razem poznać można tajniki kuchni dawnych Słowian oraz spróbować swoich sił w tworzeniu wczesnośredniowiecznej ceramiki. Zarezerwuj sobie miejsce już dziś.
Jak smakuje kasza jaglana gotowana w glinianym garnku na ognisku? Które rośliny zebrane na łące możemy wykorzystać w kuchni? Jak we wczesnym średniowieczu wyglądało sycenie miodu? Odpowiedzi na te pytania znają uczestnicy Warsztatów Archeologii Doświadczalnej, które odbywają się w Żmijowiskach.
Przed nami XI Warsztaty Archeologii Doświadczalnej. Tym razem na Grodzisku Żmijowiska będziemy mogli uczestniczyć w wypale naczyń ceramicznych i syceniu miodu oraz w panelu etnobotanicznym. Więcej szczegółów poniżej.
Dla wszystkich miłośników tradycyjnych polskich smaków i kuchennych eksperymentów mamy dobrą wiadomość! W przyszłym roku na rynku pojawi się w nowej odsłonie „Kuchnia Słowian” autorstwa Hanny i Pawła Lisów, w której znajdziecie ponad sto dwadzieścia przepisów. Jesteście ciekawi, co jedli nasi przodkowie… 1000 lat temu?
Warsztaty Archeologii Doświadczalnej już od dziesięciu lat odbywają się corocznie na Grodzisku Żmijowiska, oddziale Muzeum Nadwiślańskiego w Kazimierzu Dolnym. Jakie były tegoroczne, rocznicowe warsztaty? I dlaczego warto odwiedzić to otwarte muzeum tematyczne? O tym poniżej…
Tradycyjne polskie zioła, choć przez lata zastępowane były innymi przyprawami z różnych zakątków świata, powoli wracają do łask. Gdzie ich szukać? I do czego je wykorzystać? Tego dowiedzieć się można podczas tegorocznych Warsztatów Archeologii Doświadczalnej na Grodzisku Żmijowiska.
Zabawa w archeologów, nie tylko dla najmłodszych. Warsztaty archeologiczne dla seniorów w Grodzisku Żmijowiska rozpoczynają się już 22 lipca.
W drugiej połowie lipca odbędą się jubileuszowe X Warsztaty Archeologii Doświadczalnej 2014. Miejscem potkań będą tradycyjnie Żmijowiska.
Nie święci garnki lepią… Jeśli nie święci, to kto? To my możemy spróbować tej sztuki już w lipcu w ramach Warsztatów Archeologii Doświadczalnej w Żmijowiskach. Będzie można nauczyć się także, jak wzorem naszych przodków w takich naczyniach przygotować pożywienie. Poznamy też inne tajniki życia Słowian.
W Muzeum Dawnych Słowian w Żmijowiskach ostatnimi czasy wiele się dzieje. Tak też będzie w najbliższy weekend. W sobotę 3 września odbędzie się tam „Słowiańskie Babie Lato”.
Pierwszy tydzień Warsztatów Archeologii Doświadczalnej za nami. Jakie efekty? Piec garncarski przy grodzisku już stoi, a pracownia garncarska pracuje pełną parą. Co jeszcze przed nami? Mnóstwo wyzwań.
W połowie sierpnia, na Grodzisku w Żmijowiskach po raz kolejny odbędą się Warsztaty Archeologii Doświadczalnej. Wszystkich tych, którzy chcieliby spróbować życia wczesnośredniowiecznych Słowian, zachęcamy do wzięcia udziału w warsztatach.