Aktualności dla "Piekarnia Sarzyński"
W najbliższy weekend Kazimierz zapachnie piernikiem. W Piekarni Sarzyński rozpocznie się IV Święto Piernika.
Piekarnia Sarzyński zaprasza na muzyczny spacer po Lublinie w Kazimierzu! Usłyszymy wiersze poetów związanych z Lubelszczyzną takich jak Józef Czechowicz, Edward Stachura, Julia Hartwig w muzycznej aranżacji zespołu Zespół Kształty słów.
Boże Narodzenie tuż tuż. Niektórzy jednak już teraz są w świątecznym nastroju, w który wprowadził nas Wojtek Bochra swym wyjątkowym koncertem „Noel”.
Koniec tygodnia w Kazimierzu zapachnie piernikami. Piernikowy weekend w Piekarni Sarzyński to propozycja dla miłośników świat, pierników i Kazimierza.
W najbliższy piątek kolejna sesja Rady Miejskiej. Podczas wspólnego posiedzenia komisji we wtorek radni dyskutowali nad projektami uchwał, a także nad sprawą przejęcia praw przez gminę do znaku towarowego kazimierskiego koguta.
„Moje cztery pory roku” to książka, która zabiera czytelników w niezwykłą podróż do magicznego świata wypieków. Znajdziemy w niej piękne fotografie unikalnych tortów, babeczek i pierników oraz oczywiście przepisy. Autorką publikacji jest kazimierzanka Iga Sarzyńska.
Kogut z ciasta to niekwestionowany symbol Kazimierza. Jednak w samym Kazimierzu od dłuższego czasu trwa spór o ten wypiek. Kto może koguta wypiekać? Kto może go promować? Urząd patentowy już zdecydował.
Pierniki większości z nas kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia. I słusznie. Malutkie i lukrowane mogą nam posłużyć jako ozdoba choinkowa, te większe jako świąteczny deser. Te korzenne ciasteczka w każdej postaci możemy spotkać w Piekarni Sarzyński. Przed nami – piernikowy weekend.
W sobotę Kazimierzu miało miejsce prawdziwe święto lawendy – Lawendowe Love. Przez cały dzień skwer przy placu zabaw trwały warsztaty, spotkania, brzmiała muzyka a nad tym wszystkim unosił się wspaniały zapach lawendy.
Czyżby to był przełom w sprawie kazimierskiego koguta? Do wspólnych rozmów usiedli przedstawiciele Stowarzyszenia Kupców i Przedsiębiorców, rodziny Sarzyńskich, piekarni Zgoda i władz miasta.
Był już weekend jagodowy, malinowy, dyniowy, piernikowy oraz weekend koguta. Bohaterem kolejnego z weekendów tematycznych w Piekarni Sarzyński będzie truskawka!
Za nami pierwsze w historii Kazimierza Dolnego Święto Koguta. Przez dwa dni w Piekarni Sarzyńskich odbywały się warsztaty z formowania i dekorowania kogutów a na wszystkich gości odwiedzających w tym dniu piekarnię czekały miłe niespodzianki.
Kazimierski kogut z ciasta – symbol Kazimierza Dolnego znowu wraca na pierwsze strony gazet. Jednak nie jako atrakcyjna lokalna pamiątka z Miasteczka, ale jako przedmiot sporu pomiędzy przedsiębiorcami.
Piekarnia i Pracownia Artystyczna Sarzyński prezentowały swoje wyroby na tegorocznych Targach Expo Sweet 2016. Było wytrawnie i słodko. I jak najbardziej kazimiersko.
Desery z Kazimierza, w tym słynny kogut kazimierski, trafiły do luksusowego wydawnictwa kulinarnego „Wykwintne desery polskie” przygotowanego pod patronatem Anny Komorowskiej. Ich autorką jest Iga Sarzyńska, która znalazła się wśród 23 najlepszych się cukierników polskich.
Chciał nie chciał, mamy grudzień. I to grudzień z piernikową nutą. Nie może jej przecież zabraknąć w żadnym świątecznym domu. Pracowania Artystyczna Sarzyński zaprasza w czasie Kazimierskiego Jarmarku Świątecznego na Piernikowy weekend.
Złota polska jesień to czas na dynię – jesienno – złotą i co ważne: od wieków zakorzenioną w naszej kuchni, a teraz powoli wracającą do łask… Piekarnia Sarzyński zaprasza na Nadrzeczną na Dyniowy weekend.
Już po raz dwudziesty – jubileuszowy - odbyły się Biegi Uliczne o Puchar Burmistrza Kazimierza Dolnego. Z kazimierskiego Rynku w 10 różnych biegach wystartowało łącznie 342 młodych biegaczy.