Aktualności dla "Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina"
Amerykanie na swoje święto narodowe - Dzień Dziękczynienia podają indyka. A jak my w naszej polskiej kuchni czcimy nasze narodowe święto - Święto Niepodległości 11 listopada?
Na świętego Marcina najlepsza gęsina! W Kazimierzu zgodnie ze staropolską tradycją także pojawią się dania z gęsi. Polecamy.
Amerykanie na Święto Dziękczynienia mają pieczonego indyka. Polskie ludowe przysłowie natomiast mówi, że „na świętego Marcina dobra gęsina”. Warto więc pamiętać, by na świątecznym stole 11 listopada nie zabrakło delikatnego mięsa z gęsi, które powoli zaczyna powracać do łask.
„Na świętego Marcina dobra gęsina”, „Święto Marcina dużo gęsi zarzyna” – o tradycji spożywania gęsiny w Polsce mówią przysłowia. Rzeczywistość współczesna jest jednak inna. Może warto wrócić do dawnych zwyczajów?