Aktualności dla "Hanna i Paweł Lisowie"

Lubił Kazimierz...

Nie żyje Piotr Bikont. Polski reżyser, dziennikarz, publicysta, krytyk kulinarny oraz działacz opozycji w czasach PRL – jak podała „Gazeta Wyborcza” we wtorek wieczorem – zginął w wypadku samochodowym. Miał 62 lata.

Któż z nas nie ma w domu jakiegoś symbolu szczęścia? Czy to porcelanowy słoń, czy podkowa na drzwiach wejściowych, wszystko po to, by szczęście nam sprzyjało. Skąd ten zwyczaj? Prawdopodobnie od zarania dziejów. Już nasi słowiańscy przodkowie składali w swych chatach ofiary zakładzinowe, dzięki którym bóstwa strzegły całych domostw.

„Kuchnia Słowian…” autorstwa Hanny i Pawła Lisów po raz kolejny została doceniona i nagrodzona. Tym razem książka zdobyła nagrodę AIG PRIX w kategorii „Prix de la Littérature Gastronomique” przyznaną przez Akademię Gastronomiczną.

„Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków” autorstwa Hanny i Pawła Lisów została nagrodzona w konkursie „Książki Roku 2015” organizowanym przez Magazyn Literacki Książki. Uzyskała tytuł „Książki Sierpnia 2015” w kategorii „Kultura kulinarna”.

W księgarniach pojawiła się właśnie „Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków” – nowa książka autorstwa kazimierzaków zafascynowanych archeologią doświadczalną – Hanny i Pawła Lisów.

Pokaż stopkę