Aktualności dla " Gęsina na świętego Marcina"
Amerykanie na swoje święto narodowe - Dzień Dziękczynienia podają indyka. A jak my w naszej polskiej kuchni czcimy nasze narodowe święto - Święto Niepodległości 11 listopada?
Na świętego Marcina najlepsza gęsina – o tym wiedzą już chyba wszyscy. Święto niepodległości jest więc doskonałą okazją, by spróbować tego delikatesu, jakim jest mięso z gęsi.
Gęsina, nieco zapomniana, w ostatnich latach powoli powraca na polskie stoły. W kazimierskich restauracjach mięso gęsie dostać możemy przez cały rok.
Ponad 90 restauracji z całej Polski uczestniczy w jesiennej akcji „Gęsina na świętego Marcina”. Jest wśród nich restauracja z Kazimierza.
Na świętego Marcina najlepsza gęsina! W Kazimierzu zgodnie ze staropolską tradycją także pojawią się dania z gęsi. Polecamy.
Amerykanie na Święto Dziękczynienia mają pieczonego indyka. Polskie ludowe przysłowie natomiast mówi, że „na świętego Marcina dobra gęsina”. Warto więc pamiętać, by na świątecznym stole 11 listopada nie zabrakło delikatnego mięsa z gęsi, które powoli zaczyna powracać do łask.
„Na świętego Marcina dobra gęsina”, „Święto Marcina dużo gęsi zarzyna” – o tradycji spożywania gęsiny w Polsce mówią przysłowia. Rzeczywistość współczesna jest jednak inna. Może warto wrócić do dawnych zwyczajów?