Zapraszamy bywalców Miasteczka i turystów na imprezę, która będzie odpowiedzią na oczekiwania klientów i konsumentów poszukujących smacznej i naturalnie wytworzonej żywności.
Wokół kazimierskiej studni powstanie miasteczko specjalnie przygotowanych straganów pełnych smakowitości. W ciągu trzech dni na kilkudziesięciu stoiskach można będzie degustować, poznać tajniki wytwarzania i zakupić naturalne produkty spożywcze będące unikalnymi wizytówkami regionów, z których pochodzą.
Wśród wystawianych wyrobów znajdą się m.in.: kiełbasy, szynki, polędwice, pieczenie, pasztety, przetwory mięsne, smalec wiejski, pieczywo, chleby pełnoziarniste, chleb na zakwasie i na liściach kapusty, pierogi, krokiety, kulebiaki, oscypki, sery korycińskie „swojskie”, zioła, suszone warzywa i owoce, miody, miody pitne, ciasta tradycyjne, sękacze, herbaty owocowe, kwas chlebowy, soki naturalne, nalewki, tradycyjne piwa pszeniczne. Większości z prezentowanych produktów na co dzień nie można dostać w żadnym tradycyjnym sklepie.
Specjalną część ekspozycji zajmą stoiska prezentujące tradycyjne potrawy i wyroby z Kazimierza i „Krainy Lessowych Wąwozów”. Znajdą się tu m.in. sery kozie Danuty i Tadeusza Kęcików z Wierzchoniowa, pstrąg wędzony z Gospodarstwa Rybackiego „Pustelnia” Haliny Daczki pod Opolem Lubelskim, pierogi Małgorzaty Urban z Cholewianki w kilku smakach (m.in. z nadzieniem jabłkowym), swojski smalec. Reprezentowana będzie także restauracja „Mandaryn” z Kazimierza, która wystawi susze owocowe, obwarzanki, pierniki i specjały ze „Spiżarni”. Dla odwiedzających przygotowano wiele atrakcji i niespodzianek. Mistrzowie kuchni z kazimierskich restauracji postanowili na tę okazję odszukać zapomniane przepisy i wprowadzić do swojej oferty tradycyjne potrawy charakterystyczne dla miasteczka, których będzie można skosztować tylko w ten weekend.
Wszyscy wystawcy zapowiadają liczne degustacje i promocje cenowe, tak więc warto skorzystać z nadarzającej się okazji do dokonania zakupów naprawdę smacznych i poszukiwanych produktów.
Celem imprezy jest prezentacja i popularyzacja lokalnych i regionalnych przysmaków produkowanych wyłącznie w oparciu o najlepsze, unikalne receptury oraz promocja wysokiej jakości produktów spożywczych. Organizatorem imprezy jest Biuro Promocji „Promedia” wraz z Urzędem Miasta w Kazimierzu Dolnym.
Zapraszamy na kazimierski rynek od piątku 10 lipca do niedzieli 12 lipca (codziennie od 10.00 do 21.00, w niedzielę - od 10.00 do 17.00).