Podczas takiej imprezy promuje się tradycyjną kuchnię regionalną. Wszystkie wyroby wykonane są z wysokiej jakości składników, co daje im niepowtarzalny smak. W ciągu jednego weekendu możemy zasmakować potraw z całej Polski.
To już siódma edycja kiermaszu. W tym roku mistrzowie z kuchni z Kazimierza przygotują typowe potrawy z naszego miasteczka wykorzystując przepisy swoich babć. Będziemy mogli skosztować dań z Restauracji „Berberys”, Piekarni Sarzyński, Piekarni „Zgoda”, Restauracji Staropolska, Restauracji „Pod Wietrzną Górą” a także Restauracji „Pod Zamkową Górą”.
Dla smakoszy piwa, będzie możliwość skosztowania tego trunku pochodzącego z Kazimierza. Inni mogą poczuć wiejski klimat, kosztując swojskiego chleba ze smalcem i ogórkiem. W tym roku zawitają również do Kazimierza wystawcy prezentujący dania z różnych zakątków Europy.
Oto, co będziemy mogli znaleźć na straganach podczas kiermaszu:
- wędliny tradycyjne z Bieszczad, Roztocza, Podkarpacia, Wielkopolski
- pasztety, pieczenie
- oscypki, redykołki, bundze z okolic Zakopanego,
- chleby na zakwasie, pieczywo z Kazimierza Dolnego, Lubelszczyzny, Podlasia i Mazowsza
- sery podpuszczkowe, pleśniowe, kozie, owcze długo dojrzewające
- ciasta podlaskie (sękacze, strucle, „mrowiska”),
- piwa tradycyjne, tzw. „żywe”, korzenne, miodowe i inne, m.in. kazimierskie
- świeże ekologiczne warzywa i owoce
- oliwy, oleje tłoczone na zimno, sery greckie,
- wina i staropolskie nalewki
- pierogi w 45 smakach
- miody regionalne, w tym z Kazimierza Dolnego i okolic.
Kiermasz potrwa od soboty 21 lipca ( w godz. 9:00 – 19:00) do niedzieli 22 lipca ( w godzinach (10:00 – 17:00). Wszystkich smakoszy serdecznie zapraszamy na rynek do Kazimierza.
Organizatorzy: Urząd Miasta w Kazimierzu Dolnym, Promedia Sp. zo.o.
Tekst: Patrycja Filiks