Weź udział w Restaurant Week!

Udostępnij ten artykuł

Do końca października trwa jesienna edycja Restaurant Week. W akcji biorą udział restauracje z 35 polskich miast, w tym także z Kazimierza Dolnego. Zarezerwuj stolik już dziś!

To już kolejna edycja Festiwalu Restaurant Week. Tym razem mamy okazję spróbować wielu wspaniałych potraw w jesiennej odsłonie. W akcji biorą udział restauracje z 35 polskich miast. W województwie lubelskim natomiast w festiwalu bierze udział 27 restauracji - z Lublina, Nałęczowa, a z Kazimierza Dolnego: Botanika oraz Bajgiel.

Hasło jesiennej edycji festiwalu brzmi - Kochaj jedzenie! Szanuj je, czyli przechowuj świadomie i mądrze. Dbaj każdego dnia, a więc rozsądnie planuj posiłki. Zdobywaj z sercem - kupuj mniej i częściej. Nie wyrzucaj - zamrażaj, susz, rób koktajle. Dziel się z bliskimi i potrzebującymi. Zabieraj do domu, nie zostawiaj resztek w restauracji. Nie marnuj, uczęszczaj na festiwale z wcześniejszym wyborem menu.

Rezerwacje stolików w festiwalowej cenie 49 zł za trzydaniowe doświadczenie i festiwalowy koktajl (prezent od sponsorów) dostępne są już na stronie Restaurant Week. Menu w poszczególnych lokalach kusi ciekawymi propozycjami.

W kazimierskiej Botanice w ramach Restaurant Week zjemy delikatnego śledzia w oleju lnianym z plasterkami piklowanej dyni i czerwonego buraczka, krokiet z golonki z sałatką ziemniaczaną i pieczoną marchwią o ujmującym smaku, a na deser ciasto korzenne z musem malinowym i konfiturami własnego wyrobu lub zupę krem z dyni z kruszonką amaretto, rozpływające się w ustach knedle dyniowe ze śliwką, sosem toffi i domową konfiturą oraz brzoskwinie z werbeną cytrynową i wanilią. Ciekawym dodatkiem do każdej z tych potraw są świeże pędy zielonego groszku przypominające smaki lata i dzieciństwa...

Bajgiel natomiast ma w festiwalowej ofercie gęsią wątróbkę duszoną z jabłkiem i cebulką podaną z cebularzykiem własnego wypieku, filet z kurczaka nadziewany morelą w sosie chrzanowym z kaszą jaglaną i miksem sałat, a na deser tartę ze śliwkami. W drugim zestawie znajduje się natomiast carpaccio z buraka z rukolą, serem kozim i prażonymi orzechami włoskimi podane z cebularzykiem własnego wypieku oraz świetnego karpia w sosie żurawinowym smażonego w migdałach z purre i surówką z kiszonych ogórków. Na deser zaś płonące lody.

Warto dodać, że festiwalowi towarzyszą liczne konkursy z nagrodami. W głównym konkursie fotograficznym do wygrania rejs LOT-em do Włoch, nocleg w Casa Maria Luigia Massimo Bottury oraz kolacja w Osteria Francescana*** (wielokrotnie nagradzanej jako najlepsza restauracja świata). W konkursie recenzenckim - bezpośredni rejs LOT-em do Indii.

Festiwal Restaurant Week trwa do końca października. Jednak stolików ciągle ubywa, bo ciągle pojawiają się nowe rezerwacje. Wybierz odpowiedni dla siebie lokal i już dziś zrób rezerwacje. Kochaj jedzenie!

Data publikacji:

Autor:

Komentarze