Piernikowy weekend to już kolejna edycja tematycznego weekendu, który na stałe wpisał się do kalendarza wydarzeń organizowanych przez Piekarnię Sarzyński.
W drugi weekend grudnia, podczas 10. Kazimierskiego Jarmarku Świątecznego w piekarni będzie można skosztować wyjątkowych wypieków, przygotowanych specjalnie na tę okazję. Jakich? Będzie zimowy tort czekoladowy z pomarańczową konfiturą i prażynką; tarta czekoladowa ze słodkim karmelem i orzechami laskowymi; mus czekoladowy na piernikowym spodzie z konfiturą śliwkową; tort z czekoladową truflą, masłem orzechowym i bezą; sernik cynamonowy z musem śliwkowym oraz sernik czekoladowy z wiśniami. Każdy miłośnik słodkości znajdzie tam coś dla siebie. Oczywiście w menu będą również rozgrzewające herbaty, kawy i trunki.
Na niedzielę 11 grudnia zaplanowane zostały warsztaty dla dzieci. Jednak liczba miejsc na warsztatach jest ograniczona, więc warto dokonać rezerwacji wcześniej.
- Piernikowe warsztaty to już nasza tradycja – mówi Iga Sarzyńska. – Co roku młodzi adepci cukiernictwa przyjeżdżają, by spędzić czas w miłej, świątecznej atmosferze, poznać techniki dekorowania pierników, a swoje piernikowe dzieła zabrać do domu. Specjalnie dla naszych gości przygotujemy piękną, piernikową dekorację piekarni.
W sprzedaży jak co roku będą całe kolekcje ręcznie zdobionych pierniczków, chatek i choinek. W tym roku dodatkowo oprócz pierniczków pojawią się również piękne, ręcznie zdobione czekolady z owocami i ażurkowymi misternie dekorowanymi pierniczkami. Te ostatnie to limitowana, świąteczna edycja.
Podczas piernikowego weekendu w sobotę 10 grudnia w Restauracji na Piętrze, o godz. 19.00 odbędzie się koncert pt. ,,Tak niedawno''. Na skrzypcach zagra Olga Wasilewska, zaś na fortepianie Waldemar Ziemnicki. W programie pojawi się muzyka popularna różnych narodów. Bilet wstępu: 25 zł. Na warsztaty i koncert konieczna wcześniejsza rezerwacja: art@sarzynski.com.pl