W Święto Jesieni

Udostępnij ten artykuł

Piękna pogoda, wspaniałe zapachy unoszące się nad Wisłą oraz różnorakie cudeńka na kolorowych stoiskach. Tak wyglądało tegoroczne, szesnaste już Święto Jesieni organizowane przez Muzeum Nadwiślańskie w Kazimierzu Dolnym.

Nie można było sobie wymarzyć piękniejszej pogody na Święto Jesieni. Nic więc dziwnego, że na tę wspaniałą imprezę przybyło mnóstwo zwiedzających. Wydarzenie to z roku na rok przyciąga coraz więcej ludzi, zarówno turystów, jak i wystawców.

- Szesnasta edycja Święta Jesieni przejdzie do historii jako impreza niezwykle udana – piszą organizatorzy. – Piękna pogoda i wyjątkowo atrakcyjna oferta wystawców oraz Muzeum Nadwiślańskiego sprawiły, że odwiedziło ją kilka tysięcy osób. Odwiedzającym umilały czas dwie kapele ludowe: "Łopieńczacy" i "Młodzież po czterdziestce".

Czego można było tam zasmakować? Co tam można było nabyć? W zasadzie wszystko! Tradycyjnie do spróbowania był wielki chleb na zakwasie podawany ze smalcem i ogórkiem kiszonym, w kociołkach grzała się gęsta grochówka, tuż obok grillowanie oscypki podawane z żurawiną, a także wędzone wędliny. Były też sałatki, pasztety, racuchy i oczywiście różnorodne ciasta. Nie sposób jednak wymienić wszystkiego.

Sporym zainteresowaniem cieszyły się także nalewki, miody oraz przetwory owocowe i warzywne. Każdy smakosz bez problemu znalazł coś dla siebie.

- Uwielbiam tą imprezę – mówi pani Urszula, która przyjechała do Kazimierza Dolnego z Warszawy. – Co roku przyjeżdżamy na to Święto Jesieni całą rodziną, a nawet ze znajomymi. Można tu kupić pyszne jedzenie, wspaniałe pamiątki i ozdoby do domu oraz ciekawe prezenty. Nigdy nie wyjeżdżamy z gołymi rękami, wprost przeciwnie. Czasem trudno nam wszystko zmieścić w samochodzie.

Oprócz tych wszystkich pyszności, na stoiskach gościły także drewniane rzeźby, biżuteria, ceramika, ręcznie robione zabawki dla dzieci czy wiklinowe kosze. Nie mogło zabraknąć również przepięknych bukietów z suszonych kwiatów, ręcznie malowanych bombek choinkowych czy koronkowych serwet i obrusów, które stają się coraz bardziej modne.

Nie można nie wspomnieć o tym, że każde stoisko było wspaniale udekorowane. Lubelski Ośrodek Doradztwa Rolniczego – współorganizator imprezy – przeprowadził konkursy dla młodzieży i dorosłych, w których nagrodami były produkty i wyroby podarowane przez wystawców. Wybrano także najsmaczniejsze potrawy w kategoriach: dania jarskie, mięsne, przetwory owocowo-warzywne i desery. Specjalne komisja wskazała również najpiękniejsze stoisko.

Wyniki konkursów organizowanych podczas Święta Jesieni 2014:

Konkurs na najpiękniejsze stoisko:

Miejsce 1 - Szkoła Podstawowa w Rzeczycy

Miejsce 2 - Stowarzyszenie Wojciechowskie Arianki

Miejsce 3 - Gminny Ośrodek Kultury w Sawinie

Wyróżnienie - Stowarzyszenie Przyjaciół Ziemi Olchowieckiej


Konkurs kulinarny: potrawy jarskie

Miejsce 1 - Anna Sidor - Chleb żytni na serwatce z czarnuszką

Miejsce 2 - Stowarzyszenie Przyjaciół Ziemi Olchowieckiej - Pasztet z cukinii

Miejsce 3 - Stowarzyszenie Kobiet Powiatu Łęczyńskiego - Kotleciki owsiane

Wyróżnienie - Koło Gospodyń wiejskich z Dubienki - Pasztet z cukinii

Konkurs kulinarny: potrawy mięsne

Miejsce 1 - Zakład Mięsny Wasąg - Kiełbasa swojska

Miejsce 2 - Anna Kowalska - Schab we mgle wędzony

Miejsce 3 - Stowarzyszenie "Róża" z Końskowoli - Jaśkówka różana

Wyróżnienie - Szkoła Podstawowa w Rzeczycy - Pierogi z soczewicą i wołowiną

Konkurs kulinarny: przetwory owocowo – warzywne

Miejsce 1 - Gminny Ośrodek Kultury w Sawinie - Nalewka z bzu czarnego

Miejsce 2 - Józef Matraszek - Jabłecznik

Miejsce 3 - Teresa Pietrzyk - Nalewka na tarkach

Wyróżnienie - Krystyna Sadowska - Poniatowskie rydze

Konkurs kulinarny: wyroby cukiernicze

Miejsce 1 - Mariola Suska – Sernik z dynią

Miejsce 2 - Maria Siej – Szarlotka żytnia razowa

Miejsce 3 - Stowarzyszenie Przyjaciół Ziemi Olchowieckiej – Ciasto malinowe

Wyróżnienie - Barbara Miś - Róże

 

Fot. Ines

 

Data publikacji:

Autor:

Komentarze