Najlepszym Szefem Kuchni Regionalnej Lubelszczyzny oraz zwycięzcą Konkursu na Najlepszą Golonkę Województwa Lubelskiego została jedyna kobieta pośród nominowanych - Agnieszka Filiks z restauracji Siwy Dym w Celejowie. W konkursie Good Chef 2016 zajęła ona drugie miejsce tuż za Piotrem Wójcikiem z Restauracji Sarzyńskich w Lublinie, którego uznano za najlepszego szefa kuchni Good Chef 2016.
- To dla mnie niezwykle prestiżowa nagroda. Tak naprawdę udowodniłam sobie, że jestem dobrym szefem kuchni i potrafię szybko przygotować coś, co jest smaczne i niesamowite. Do swoich potraw użyłam produktów regionalnych i połączyłam je z produktami sezonowymi – mówi Agnieszka Filiks. - Na przygotowanie czterech dań mieliśmy bardzo mało czasu, a ja postanowiłam zrobić pierogi. Koledzy nawet mi mówili, że za wysoko podniosłam poprzeczkę.
Nie jest to pierwsze zwycięstwo w konkursach kulinarnych Agnieszki Filiks. Może się ona poszczycić m.in. trzykrotnym zajęciem pierwszego miejsca w konkursie Lubelskie Smaki oraz wyróżnieniem Złota Łyżka Dziennika Wschodniego.
Wśród szefów kuchni nominowanych do konkursu Good Chef 2016 znalazł się także Kamil Pieklak z Restauracji Kuchnia i Wino w Kazimierzu Dolnym.