Jedziemy do "Fryzjera"
Powracamy, by zacieśnić kontakty, wymienić się recepturami, pobiesiadować przy klezmerach. Tak, tak - Robert Sulkiewicz, gospodarz turnieju podaruje nam koncert klezmerskiej kapeli.
Spotykamy się w Knajpie "U Fryzjera", magicznym miejscu w Kazimierzu.
Klimat starego szynku, na ścianach zdjęcia przedwojennego Kazimierza, stare reklamy, zamglone lustra... Można tu usiąść na wygodnej kanapie i rozmarzyć się na dobre, lub w letni, ciepły wieczór popijać wino na tarasie. I oglądać tęczę nad Kazimierzem.
A jeśli będziemy sączyć własne nalewki to radość spotkania będzie jeszcze większa.
Już teraz możesz tam wstąpić. Kliknij:
http://www.ufryzjera.pl/
Cymes muzyczny
Koncert kapeli Badchenes w składzie:
Co na VIII turnieju?
- teatr z nalewkami w tle
- czytanie zapomnianych przepisów
- literacka premiera kolejnej edycji "Rękopisu Panny Apteczkowej"
- wspólne pisanie książeczki z nalewkami
- Gazeta Grodzka - numer specjalny
- kresowe smaki
- niespodzianki.
Cymes z gąsiorka
Daje krzepę, krasi lica. Kazimierska śliwowica. Nierozerwalnie związana z kazimierskim krajobrazem i aromatem wędzonych śliwek. Robi się ją na późnych węgierkach. Dojrzałe, umyte i osuszone śliwki z pestkami należy przystojnie wrzucić do dużego butla, dołożyć garść śliwek dymionych, zalać 90% spirytusem, pracowicie zakorkować, zostawić na słońcu i cieple. Można zlać śliwowicę już po 2 miesiącach, ale najsmaczniejsza jest, gdy postoi z owocami przez co najmniej rok. Śliwowicę po zlaniu należy przefiltrować przez gazę lub bibułę, rozlać do butelek i szczelnie je zakręcić.
Pozostałe w butlu owoce obficie posypać cukrem i szczelnie zakorkowane zostawić w cieple na 3 miesiące (od czasu do czasu gąsiorem trzeba potrząsać). Następnie eliksir ten zlać, a owoce lekko przecisnąć przez płótno. Truneczek ma smak delikatnego likieru...
Arcymocna śliwowica pojawi się na turnieju. Wedle starej receptury sporządzona przez jednego z malarzy.
Patronat medialny
Radio Lublin
Dziennik Wschodni
Świat Alkoholi
Portal: www.mniammniam.pl
Portal: www.kazimierzdolny.pl
Patronat duchowy i smakowy:
Piotr Bikont i Robert Makłowicz, Newsweek
Zgłoszenia
Już przyjmujemy zgłoszenia na turniej pod adresem mailowym:
info@apetycik.pl
Zgłoszenie powinno zawierać:
1. Imię i nazwisko
2. adres, telefon
3. nazwę zgłoszonej nalewki
4. recepturę wystawionej do konkursu nalewki!
Podane receptury zostaną zebrane i wydane w formie pamiątkowej książki z autorskimi przepisami uczestników turnieju.
Jedna osoba może zgłosić kilka nalewek (w ilości co najmniej 0,5 litra każdego gatunku).
Jak będzie pracowało jury?
Nalewki oceniane będą przy pomocy profesjonalnych kart ocen przygotowanych przez Stowarzyszenie Winiarzy i Miodosytników Polskich (współorganizatora turnieju) - którego przedstawiciele będą nadzorować pracę jurorów.
Będzie jedna kategoria dla wszystkich nalewek- zarówno dla akcyzowych jak i tych, których twórcami są artyści domowi. Na samym wstępie odbędą się eliminacje, czyli wszystkie nalewki zostaną sprawiedliwie i losowo podzielone między sędziów, a ci wybiorą po pięć nalewek o najwyższej punktacji. Wybrane nalewki przejdą do głównego konkursu, gdzie będą próbowane już przez wszystkich sędziów. Arkusz ocen nalewek będzie zawierał cztery kategorie ocen:
- smak
- bukiet
- kolor
- harmonię
Każda z kategorii będzie punktowana w skali od 0 do 5 pkt. Suma ocen (max 20 pkt) mnożona przez współczynnik 2,5 da punktację do 100 punktów - podobną do tej, jaka obowiązuje przy ocenie win na świecie.
Noclegi:
https://www.kazimierzdolny.pl/kwatery/
Do zobaczenia
Waldemar Sulisz
Telefon kontaktowy: 697 770 369
Więcej informacji i regulamin www.apetycik.pl