Trwają zapisy na Restaurant Week

Udostępnij ten artykuł

Trwa rezerwacja na festiwal najlepszych restauracji Restaurant Week. Weźmie w nim udział około 400 restauracji z 35 miast w Polsce, w tym po raz pierwszy – z Kazimierza Dolnego.

Restaurant Week to największe i najpopularniejsze wydarzenie kulinarne w Polsce. W trakcie tej edycji nastąpi inauguracja Lubelskie Restaurant Week, łączącej restauracje nie tylko z Lublina, ale z całego regionu, w tym Kazimierza Dolnego. Wśród festiwalowych nowości znajdziemy m.in. Akuku, Bajgiel, Botanikę, Restaurację na Piętrze – z Kazimierza Dolnego czy Willę Filiks z Nałęczowa.

Ideą przewodnią Festiwalu Restaurant Week jest walka z marnowaniem żywności.

- Każdego roku marnuje się ponad 1/3 światowej żywności. Każdy z nas wyrzuca rocznie około 200 kg jedzenia. Dlatego Festiwal Restaurant Week odbywa się w duchu #RespectFood – piszą organizatorzy. –  Formuła rezerwacji na Festiwal sprawia bowiem, że zgodnie z zasadami zero-waste w czasie jego trwania nie marnuje się ani trochę żywności. Restauracje uczestniczące w Festiwalu znają wcześniej liczbę gości i ich menu za pomocą inteligentnego systemu wcześniejszych rezerwacji w Internecie. Dzięki temu mają możliwość planowania zakupów i w pełni wykorzystania składników.

Oszczędzanie żywności to największe zadanie, jakie stoi przed branżą restauracyjną. Według raportu “Champions 12.3” stworzonym w ramach Celu Zrównoważonego Rozwoju ONZ każda złotówka zainwestowana przez restaurację w oszczędzanie żywności przynosi aż siedem złotych zwrotu. Celem ONZ na najbliższe lata jest ograniczenie globalnego marnowania żywności o połowę.

- Nadchodząca wiosenna edycja festiwalu (3-17 kwietnia, rezerwacje od 10 marca) w całości dedykowana jest promocji szacunku do jedzenia oraz sposobów ograniczenia marnotrawionych resztek – piszą organizatorzy. – Restaurant Week przyłącza się do wiodących inicjatyw, promujących świadome jedzenie oraz systemowe ograniczenie marnowania żywności jako najnowocześniejsza platforma promocji niezależnej sceny restauracyjnej w kraju oraz jeden z największych festiwali restauracyjnych na świecie. W festiwalu weźmie udział niemalże 400 najlepszych restauracji z 35 miast. Wiele z nich przygotowało na festiwal specjalne popisowe menu oparte na filozofii zero-waste.

Udział w festiwalu to nie tylko gwarancja dobrego jedzenia ze świadomością, że uczestniczymy także w ważnym przedsięwzięciu dla naszej planety, ale także okazja do wygrania dwuosobowego rejsu LOT-em do Włoch oraz dzięki marce Grundig dwuosobowej kolacji w najbardziej obleganej restauracji świata – Osteria Francescana***.

- Wystarczy wybrać się na Festiwal i wrzucić do internetu zdjęcie zgodnie z czekającą na stole instrukcją – piszą organizatorzy.

Festiwalowi towarzyszy także konkurs recenzencki. Za najlepszą recenzję wizyty w festiwalowym systemie rezerwacyjnym jako nagrodę przewidziano rejs LOT-em do Miami oraz uczestnictwo w festiwalu restauracyjnym Miami Spice.

Daty Festiwalu: 3-17 kwietnia 2019
Otwarcie rezerwacji: 10 marca 2019
Rezerwacje: www.RestaurantWeek.pl
Lokalizacje: Warszawa, Kraków, Trójmiasto, Wrocław, Poznań, Silesia, Lubelskie, Łódź, Szczecin, Białystok, Rzeszów, Podhale
Partner Kulinarny: #RespectFood GRUNDIG
Festiwalowy koktajl: Martini Tonic
Oficjalna woda Festiwalu: Kropla Delice
Partner lotniczy: LOT Polish Airlines
Partner logistyczny: DPD
Kazimierski Portal Internetowy jest patronem medialnym Festiwalu Lubelskie Restaurant Week.

Data publikacji:

Autor:

Komentarze