Targi Expo Sweet 2013 to największa impreza tego typu w branży cukierniczej i lodziarskiej w Polsce. Niemal 10 tysięcy metrów kwadratowych powierzchni wystawienniczej. Trzy dni wystaw, pokazów i konkursów. Ponad 100 wystawców z kraju i zagranicy, wśród nich Pracowania Artystyczna Sarzyński z Kazimierza. Przygotowany przez Igę Sarzyńską i zespół cukierników z Pracowni tort weselny, który internauci nazwali „Słodki powiew wiosny”, zdobył pierwsze miejsce w V Konkursie – Wystawie Tortów Okolicznościowych.
- Chciałam zaprezentować na tym torcie to, co najbardziej kocham w cukiernictwie artystycznym: kwiaty cukrowe plus efekt farby akwarelowej oraz moją ulubioną kolorystykę: delikatny róż, ecru, przełamany mocniejszym kolorem grejpfrutowym.
Nic więc dziwnego, że zachwyt jury podzieliła także publiczność targów, przyznając tortowi z Kazimierza nagrodę publiczności.
Iga Sarzyńska nie ukrywa, że te nagrody to spełnienie jej marzeń. I ogromne wyróżnienie, bo za rok sama zasiądzie w jury tego prestiżowego konkursu.
Targi Expo Sweet 2013 już się zakończyły. Jakie są najbliższe plany Pracowni Artystycznej Sarzyński?
- Cały styczeń pracowaliśmy nad nową kolekcją tortów 2013 – mówi Iga Sarzyńska. – Przygotowaliśmy dwanaście nowych tortowych kreacji w 14 opracowanych w naszej pracowni smakach, z których klienci najczęściej wybierają kawowo – malinowy, toffi z porzeczką i migdał z miętą. Zdjęcia wkrótce będą dostępne w specjalnym katalogu. Wczoraj odbyła się sesja fotograficzna do magazynu „Weranda”, gdzie wkrótce ukaże się artykuł na temat naszych ciasteczek.
W planach Pracowni Artystycznej Sarzyński są również szkolenia. Najbliższe - w Lubece pod katem marcepanowej słodyczy, która wkrótce uzupełni ofertę Pracowni.