To już jesień...?

Udostępnij ten artykuł

19. Święto Jesieni za nami. Ci ciekawego można było zobaczyć na stoiskach? Jakie smakołyki serwowali wystawcy? Kto tym razem pojawił się na scenie?

Za nami już 19. Święto Jesieni. Coroczna impreza plenerowa organizowana przez Oddział Przyrodniczy Muzeum Nadwiślańskiego w Kazimierzu Dolnym z roku na rok przyciąga coraz więcej ludzi. Zarówno wystawców, jak i zwiedzających. Samych tylko wystawców 150.

Stoiska były przepiękne, udekorowane kwiatami, owocami i warzywami. Pachnąca lawenda, kolorowe dynie, jabłka, winogron i orzechy witały zwiedzających i zachęcały do nabycia pysznych ciast i dań. Były pyzy i pierogi ruskie, smalec z mięsem i zupa cebulowa. Na deser zaś miodownik, ciasto marchewkowe, sernik i orzechowiec. Były konfitury, miody, nalewki i soki. A oprócz tego różnorodne rękodzieło: drewniane bociany, wiklinowe kosze, lniane obrusy czy kolorowe poduszki dla dzieci.

I mimo niesprzyjającej momentami pogody, było tłoczno, kolorowo i wesoło.

- Kiermasz produktów regionalnych i tradycyjnych cieszył się ogromną popularnością – podsumowują organizatorzy. – Gościom przygrywały kapele, porywając do tańca i wspólnej zabawy. Nie zabrakło konkursów dla publiczności, tej dorosłej, jak i dla dzieci. Równolegle jury wybierało najsmaczniejsze potrawy, które powstały według tradycyjnych receptur.

Do wspólnej zabawy zachęcali artyści występujący na scenie. W tym roku w Miasteczku zagościli: „Sami swoi” z Rejowca, „Fajsławianki” z Fajsławic, „Końskowolskie Chopoki” oraz zespoły z Gminnego Koła emerytów, rencistów i inwalidów z Kanie Stacji, „Kompany” ze Zwolenia oraz oczywiście „Kazimierska kapela Zgoda”.

Jury dokonało degustacji dostarczonych potraw i przyznało nagrody i wyróżnienia następującym uczestnikom:

Kategoria „Potrawy mięsne”
Miejsce I: Gminne Koło Aktywnych Kobiet z Fajsławic – Roladki z farszem pomidorowo-grzybowym z sosem chrzanowym
Miejsce II: Maria Kruk – Bronicki schab wędzony
Miejsce III: Stowarzyszenie Kobiet w Wandalinie – Mięsiwo ze swojskim chlebem i buraczkami
Wyróżnienie: Gmina Łęczna – Zapiekanka jednogarnkowa z Czworaków

Kategoria „Potrawy jarskie”
Miejsce I: Jarosław Skocz – Leszcz w occie
Miejsce II: Stowarzyszenie Kobiet Powiatu Łęczyńskiego – Kotleciki owsiane
Miejsce III: Gminne Koło Aktywnych Kobiet z Fajsławic – Zupa cebulowa z grzankami
Wyróżnienie: Koło Gospodyń Wiejskich Chłaniów – Kotlety z karpia z sosem ananasowo-paprykowym

Kategoria „Desery”
Miejsce I: Stowarzyszenie Ludzi Twórczych w Brzozowie – Kapuśniaczki na słodko
Miejsce II: Jolanta Greczkowska – Gruszka z niespodzianką
Miejsce III: Barbara Miś – Róża makowska
Wyróżnienie: Daniel Szkuat – Świnka szczęścia z jagodą

Kategoria „Przetwory owocowo – warzywne”
Miejsce I: Stowarzyszenie Kobiet Wsi Teresin „Pod Lipą” – Dżem dereniowy
Miejsce II: Andrzej Malowany – Olej lniany
Miejsce III: Kwaśniak Ireneusz – Miód malinowy z maliny jesiennej
Wyróżnienie: Gminny Ośrodek Kultury Sawin – Nalewka orzechowa

W konkursie na najpiękniejsze stoisko zwyciężyli:

Miejsce I: Stowarzyszenie Sympatycy Rzeczycy
Miejsce II: Stowarzyszenie Kobiet Powiatu Łęczyńskiego
Miejsce III: Gmina Sawin
Wyróżnienia: Stowarzyszenie Na Rzecz Ekorozwoju Wsi Zakrzów, Mikołaj Jackowski – Lawendowe Wzgórze, Stowarzyszenie Twórców przy CKPiT w Poniatowej

- Do konkursu kulinarnego "Smaki Jesieni" przystąpiło w tym roku 50 uczestników – piszą organizatorzy. – Gratulujemy zwycięzcom i mamy nadzieję, że konkursy organizowane w trakcie Święta Jesieni przyczynią się do spopularyzowania produktów regionalnych i tradycyjnych.

Data publikacji:

Autor:

Komentarze