Za nami już 19. Święto Jesieni. Coroczna impreza plenerowa organizowana przez Oddział Przyrodniczy Muzeum Nadwiślańskiego w Kazimierzu Dolnym z roku na rok przyciąga coraz więcej ludzi. Zarówno wystawców, jak i zwiedzających. Samych tylko wystawców 150.
Stoiska były przepiękne, udekorowane kwiatami, owocami i warzywami. Pachnąca lawenda, kolorowe dynie, jabłka, winogron i orzechy witały zwiedzających i zachęcały do nabycia pysznych ciast i dań. Były pyzy i pierogi ruskie, smalec z mięsem i zupa cebulowa. Na deser zaś miodownik, ciasto marchewkowe, sernik i orzechowiec. Były konfitury, miody, nalewki i soki. A oprócz tego różnorodne rękodzieło: drewniane bociany, wiklinowe kosze, lniane obrusy czy kolorowe poduszki dla dzieci.
I mimo niesprzyjającej momentami pogody, było tłoczno, kolorowo i wesoło.
- Kiermasz produktów regionalnych i tradycyjnych cieszył się ogromną popularnością – podsumowują organizatorzy. – Gościom przygrywały kapele, porywając do tańca i wspólnej zabawy. Nie zabrakło konkursów dla publiczności, tej dorosłej, jak i dla dzieci. Równolegle jury wybierało najsmaczniejsze potrawy, które powstały według tradycyjnych receptur.
Do wspólnej zabawy zachęcali artyści występujący na scenie. W tym roku w Miasteczku zagościli: „Sami swoi” z Rejowca, „Fajsławianki” z Fajsławic, „Końskowolskie Chopoki” oraz zespoły z Gminnego Koła emerytów, rencistów i inwalidów z Kanie Stacji, „Kompany” ze Zwolenia oraz oczywiście „Kazimierska kapela Zgoda”.
Jury dokonało degustacji dostarczonych potraw i przyznało nagrody i wyróżnienia następującym uczestnikom:
Kategoria „Potrawy mięsne”
Miejsce I: Gminne Koło Aktywnych Kobiet z Fajsławic – Roladki z farszem pomidorowo-grzybowym z sosem chrzanowym
Miejsce II: Maria Kruk – Bronicki schab wędzony
Miejsce III: Stowarzyszenie Kobiet w Wandalinie – Mięsiwo ze swojskim chlebem i buraczkami
Wyróżnienie: Gmina Łęczna – Zapiekanka jednogarnkowa z Czworaków
Kategoria „Potrawy jarskie”
Miejsce I: Jarosław Skocz – Leszcz w occie
Miejsce II: Stowarzyszenie Kobiet Powiatu Łęczyńskiego – Kotleciki owsiane
Miejsce III: Gminne Koło Aktywnych Kobiet z Fajsławic – Zupa cebulowa z grzankami
Wyróżnienie: Koło Gospodyń Wiejskich Chłaniów – Kotlety z karpia z sosem ananasowo-paprykowym
Kategoria „Desery”
Miejsce I: Stowarzyszenie Ludzi Twórczych w Brzozowie – Kapuśniaczki na słodko
Miejsce II: Jolanta Greczkowska – Gruszka z niespodzianką
Miejsce III: Barbara Miś – Róża makowska
Wyróżnienie: Daniel Szkuat – Świnka szczęścia z jagodą
Kategoria „Przetwory owocowo – warzywne”
Miejsce I: Stowarzyszenie Kobiet Wsi Teresin „Pod Lipą” – Dżem dereniowy
Miejsce II: Andrzej Malowany – Olej lniany
Miejsce III: Kwaśniak Ireneusz – Miód malinowy z maliny jesiennej
Wyróżnienie: Gminny Ośrodek Kultury Sawin – Nalewka orzechowa
W konkursie na najpiękniejsze stoisko zwyciężyli:
Miejsce I: Stowarzyszenie Sympatycy Rzeczycy
Miejsce II: Stowarzyszenie Kobiet Powiatu Łęczyńskiego
Miejsce III: Gmina Sawin
Wyróżnienia: Stowarzyszenie Na Rzecz Ekorozwoju Wsi Zakrzów, Mikołaj Jackowski – Lawendowe Wzgórze, Stowarzyszenie Twórców przy CKPiT w Poniatowej
- Do konkursu kulinarnego "Smaki Jesieni" przystąpiło w tym roku 50 uczestników – piszą organizatorzy. – Gratulujemy zwycięzcom i mamy nadzieję, że konkursy organizowane w trakcie Święta Jesieni przyczynią się do spopularyzowania produktów regionalnych i tradycyjnych.
To już jesień...?
19. Święto Jesieni za nami. Ci ciekawego można było zobaczyć na stoiskach? Jakie smakołyki serwowali wystawcy? Kto tym razem pojawił się na scenie?