To już dziesiąta edycja imprezy promującej tradycyjną kuchnię regionalną i wyroby kulinarne przyrządzane z dbałością o wysoką jakość produktów i niepowtarzalny smak potraw. W najbliższy weekend podczas Kazimierskiego Festiwalu Smaków Regionalnych „Zasmakuj w Kazimierzu” pojawią się smakołyki z całej Polski – od Tatr po Kaszuby, od Wielkopolski po Podlasie. Będzie tu można skosztować między innymi:
- tradycyjnych wędlin z Bieszczad, Podkarpacia, Wielkopolski,
- oscypków, redykołków, bundzów z okolic Zakopanego,
- chlebów na zakwasie z Podlasia, Mazowsza,
- serów podpuszczkowych, pleśniowych, kozich, owczych długo dojrzewających,
- ciast tradycyjnych,
- piw tradycyjnych, tzw. „żywych”, korzennych, miodowych i innych,
- oliwy, serów włoskich,
- win i węgrzynów,
- miodów regionalnych.
Nie zabraknie oczywiście i kazimierskiego jadła.
- Mistrzowie kuchni z kazimierskich restauracji postanowili na tę okazję odszukać przepisy tradycyjnych, miejscowych potraw, których będzie można skosztować w ten weekend – zapewniają organizatorzy.
Wyjątkową atrakcją tej edycji kiermaszu będzie obecność wystawców prezentujących potrawy z różnych zakątków Europy.
Będzie można kosztować i kupować. Zapowiada się więc prawdziwe święto smaku.
Kiermasz trwać będzie w sobotę i niedzielę 4 i 5 lipca w godz. 10.00 – 19.00. Zapraszamy!