Słowiańskie klimaty w kuchni

Udostępnij ten artykuł

„Kuchnia Słowian” to najnowsza książka Hanny i Pawła Lisów. Zawarte w niej oryginalne przepisy słowiańskie na pewno skuszą nie jednego miłośnika dobrej strawy do wypróbowania ich we własnej kuchni. My na razie zachęcamy do lektury.

Program badawczy archeologii doświadczalnej „Pożywienie Słowian” jest realizowany przez Muzeum Nadwiślańskie w Kazimierzu Dolnym w ramach projektu „Muzeum Dawnych Słowian – otwarte muzeum tematyczne”. „Kuchnia Słowian” jest podsumowaniem kilku lat pracy naukowej w ramach tego właśnie projektu. Autorami książki są pasjonaci historii Słowian i archeologii doświadczalnej, mieszkańcy Kazimierza Dolnego: Paweł Lis – archeolog, muzealnik, specjalizujący się w archeologii wczesnego średniowiecza oraz Hanna Lis – bibliotekarz, propagator najstarszych tradycji kulinarnych wczesnośredniowiecznej Słowiańszczyzny.

„Kuchnia Słowian” to pierwsza tego typu książka na naszym rynku wydawniczym. Dokładnie przedstawiająca nawyki żywieniowe wczesnośredniowiecznych ludów słowiańskich i badająca, w jaki sposób surowce spożywcze były przez Słowian przetwarzane, wykorzystywane oraz w jakiej postaci pojawiały się na stołach. Autorzy książki wraz z uczestnikami prowadzonych przez siebie Warsztatów Archeologii Doświadczalnej odtwarzali słowiańskie potrawy, które potem degustowali i poddawali analizom w laboratoriach Uniwersytetu Medycznego w Warszawie. Dzięki temu poznano też ich wartości odżywcze.

W pracy nad publikacją autorzy wykorzystali również opracowania etnograficzne i historyczne, prace z zakresu botaniki, ziołoznawstwa i oczywiście sztuki kulinarnej. Przeanalizowali możliwie jak największą liczbę dostępnych źródeł, pomocnych przy stworzeniu podstaw zarówno surowcowych, jakościowych, jak i technologicznych eksperymentów związanych ze słowiańskim pożywieniem.

By lepiej zrozumieć przeszłość i zbudować pełny obraz dawnego świata, trzeba poznać najbardziej prozaiczne elementy życia naszych przodków. Zdaniem autorów, to jedzenie zajmuje niezwykle ważne miejsce we wszystkich kulturach i jest jednym z fundamentów ludzkiej egzystencji. Swoje stanowisko argumentują tym, że w trakcie badań archeologicznych najpowszechniej odkrywanym zabytkiem jest tak zwana ceramika naczyniowa - gliniane garnki. A jak wiadomo, większość z nich powstała po to, aby można było w nich przechować produkty spożywcze, przygotować, a następnie spożyć pożywienie.

Wszystko to sprawiło, że autorzy oprócz teoretycznej wiedzy, przekazują swoim czytelnikom także propozycję samodzielnego zmierzenia się z prezentowanym zagadnieniem – w postaci zestawu przepisów kulinarnych na podstawowe potrawy słowiańskie oraz na te, które warto wypróbować ze względu na ich oryginalny smak czy też sposób przyrządzania.

Autorzy przypominają jednak, że nowoczesne naczynia z wysokogatunkowych materiałów i nowoczesne kuchenki nie są w stanie zapewnić takiego smaku potraw czy ich jakości jak w dawnych czasach. Może więc warto wypróbować gliniany garnek i żar otwartego paleniska…? Na początek jednak… przeczytajmy książkę.

Data publikacji:

Autor:

Komentarze