Już w połowie kwietnia rozpoczyna swój drugi sezon działalności ośrodek archeologii doświadczalnej, funkcjonujący na terenie oddziału Grodzisko Żmijowiska. Dotychczas archeologiczne eksperymenty prowadzone były głównie w ramach letnich Warsztatów Archeologii Doświadczalnej, które podczas dwutygodniowych obozów próbowały mierzyć się z kilkoma problemami kultury materialnej wczsnośredniowiecznych Słowian.
W roku 2010 proponujemy nieco inną formułę spotkań z żywą archeologią. Wszystkich zainteresowanych tą tematyką będziemy zapraszali do grodu nad Jankówką na krótsze, często weekendowe bloki tematyczne, w okresie od kwietnia do września. Na ten sezon przygotowujemy programy doświadczalne związane z garncarstwem, metalurgią, włókiennictwem. Dominować jednak będzie tematyka związana ze słowiańskim pożywieniem – to próba wyjścia naprzeciw szerokiemu oddźwiękowi, jaki wywołało ukazania się pod koniec ubiegłego roku książki Hanny i Pawła Lisów „Kuchnia Słowian”, podsumowującej dorobek wcześniejszych czterech lat działań eksperymentalnych i badawczych w tym zakresie. Zadaniem tegorocznych działań realizowanych przy finansowej pomocy Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach Mecenatu Państwa, będzie doświadczalne ustalenie możliwości kulinarnego wykorzystania wszelkich surowców spożywczych, dostępnych Słowianom w różnych porach roku: od wiosny do jesieni.
A oto program działań Warsztatów Archeologii Doświadczalnej w nowej formule:
1 – 3 maja (godz. 10.00 - 15.00) - „Pożywienie Słowian: wiosenne smaki” – będziemy poszukiwać świeżych roślin o właściwościach przyprawowych i komponować przy ich użyciu smaki tradycyjnych potraw.
10 – 11 lipca (godz. 10.00 - 15.00) - „Pożywienie Słowian: polewki” – szczaw, łoboda, barszcz zwyczajny to rośliny, z których przyrządzać będziemy słowiańskie polewki na bazie produktów mlecznych: serwatki, maślanki.
19 – 25 lipca (od godz. 10.00) - „Brązownictwo: ozdoby” – próby wykonywania ozdób z metali nieżelaznych metodą odlewania.
„Włókiennictwo: kręć się wrzeciono…” – doświadczenia z zastosowaniem wrzeciona i przęślików do uzyskiwania przędzy z wełny owczej.
16 – 22 sierpnia (od godz. 10.00) - „Pożywienie Słowian: letnie smaki” – lato to okres słowiańskiego dobrobytu po zbiorach, tak więc będziemy przygotowywać potrawy mączne: kluski, bryje, żury, chleby, kołacze oraz przetwarzać mięso: suszenie, marynowanie.
„Słowiańskie garnki: między rękodziełem a rzemiosłem” – stosowanie zaawansowanych wczesnośredniowiecznych technik garncarskich: formowanie i obtaczanie naczyń na kole sponowym, budowa pieca garncarskiego i wypał naczyń.
18 – 19 września (od godz. 10.00 do 15.00) - „Pożywienie Słowian: zapasy na zimę” – pozyskiwanie i konserwowanie na zimę produktów zbierackich: grzyby, owoce leśne, zioła.
Osoby, które chcą wziąć czynny udział w przedstawionych powyżej działaniach Warsztatów Archeologii Doświadczalnej serdecznie zapraszamy do miejscowości Żmijowiska (Gm. Wilków, 16 km od Kazimierza Dolnego) w podanych terminach. Koszt aktywnego uczestnictwa w zajęciach eksperymentalnych – 10 zł od osoby za jeden dzień (w tym: materiały do eksperymentów, wykorzystanie sprzętów, porady instruktorów, możliwość konsumpcji efektów doświadczeń kulinarnych).
Noclegi i wyżywienie w zakresie własnym uczestników (możliwość skorzystania z pola namiotowego lub wynajęcia kwatery we wsi Żmijowiska, zamówienia wiejskich obiadów lub skorzystania z ogniska na grodzisku).
Lista działań warsztatowych nie jest jeszcze zamknięta – Grodzisko Żmijowiska to miejsce otwarte dla wszystkich tych, którzy chcieliby zrealizować swoje pomysły na działania z zakresu archeologii doświadczalnej. Wszystkich zainteresowanych prosimy o kontakt i przedstawienie propozycji takich działań. Po uzyskaniu pozytywnej oceny merytorycznej i skoordynowaniu terminów chętnie pomożemy je zrealizować. Osoby realizujące własne działania eksperymentalne nie wnoszą opłat uczetsnictwa w Warsztatach. Zapraszamy.
Bliższe informacje i zgłoszenia pod adresem mailowym:
archeologia@kazimierza-muzeum.pl
oraz numerami telefonów:
81 88 10 104 lub 517 331 553.
Źródło: Muzeum Nadwiślańskie