Kazimierska kuchnia. Czym wyróżnia się na tle potraw kuchni polskiej? Bywalcy Esterki – a wcześniej restauracji Hotelu Polskiego Berensa z nostalgią wspominają pyszne dania rybne takie jak lin zapiekany w śmietanie – ulubione danie Hanki Ordonówny – czy też sum lub miętus po żydowsku. Hitem był podobno delikatny rosół z węgorza.
Czy i tym razem Wisła dostarczyła inspiracji uczestnikom kulinarnych zmagań programu „Sąsiad na widelcu”? Co gotowali kazimierzacy? I najważniejsze – kto gotował?
Wiadomo jedynie, że w rywalizacji wzięły udział dwie rodziny z Kazimierza, które pod okiem szefów kuchni Roberta Sowy i Ewy Olejniczak przygotowywały swoje ulubione potrawy wykorzystując obowiązkowe składniki wręczone im przez prowadzącego program. Która z rodzin zwyciężyła? O tym decydowali sąsiedzi – kazimierzacy, którym przypadła w udziale rola jury.
Realizowany przez TVP1 kulinarny show „Sąsiad na widelcu” pokazuje Kazimierz od kuchni. Jaki to Kazimierz – okaże się już 14 września o 18.00.
Fot. Maks Skrzeczkowski