Nagroda AIG PRIX dla "Kuchni Słowian..."

Udostępnij ten artykuł

„Kuchnia Słowian…” autorstwa Hanny i Pawła Lisów po raz kolejny została doceniona i nagrodzona. Tym razem książka zdobyła nagrodę AIG PRIX w kategorii „Prix de la Littérature Gastronomique” przyznaną przez Akademię Gastronomiczną.

Pod koniec stycznia „Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków” autorstwa Hanny i Pawła Lisów została nagrodzona przez Magazyn Literacki Książki, jako „Książka Sierpnia 2015” w kategorii „Kultura kulinarna”. 11 marca, w Restauracji Belvedere w Łazienkach Królewskich w Warszawie podczas uroczystej Gali wręczenia nagród AIG PRIX oraz ARS COQUINARIA „Kuchnia Słowian…” została wyróżniona po raz kolejny. Tym razem przez Akademię Gastronomiczną, zdobywając nagrodę AIG PRIX w kategorii „Prix de la Littérature Gastronomique”.


- Akademia Gastronomiczna w Polsce rokrocznie nominuje polskie osobistości gastronomiczne do  prestiżowych nagród AIG PRIX – przydzielanych przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną dla wybitnych jednostek i instytucji, które wyróżniają się na obszarze danego kraju międzynarodowym poziomem – piszą organizatorzy. - W tegorocznej ceremonii udział wzięli zeszłoroczni laureaci nagród AIG PRIX, zdobywcy stażów ufundowanych przez Akademię w programie Top Chef, a także licznie zgromadzeni Członkowie Akademii oraz przedstawiciele zaprzyjaźnionych mediów gastronomicznych.


Na uroczystej gali nie mogło zabraknąć również kazimierzaków, czyli Hanny i Pawła Lisów, autorów nagrodzonej „Kuchni Słowian…”. Ludzi, którzy swoją książkę tworzyli zarówno w Kazimierzu Dolnym, jak i …a może przede wszystkim, w Żmijowiskach, oddziale Muzeum Nadwiślańskiego nieco oddalonym od Miasteczka. Ludzi pełnych pasji, miłośników historii i archeologii doświadczalnej. Ludzi, którzy od ponad 10 lat realizują swoje marzenia i zdobywają wiedzę na temat życia Słowian. Zwyczajnych i sympatycznych ludzi, których możemy spotkać spacerując nad Chodelką i Jankówką, na terenie Grodziska Żmijowiska.
Czym dla nich jest ta nagroda?

 

- Być może nawet nie zdajemy sobie sprawy z rangi tej nagrody i nie wiemy, jakie mogą być reperkusje jej przyznania – mówi Paweł Lis. - Być może nie dociera jeszcze do nas, że nasza książka jest dopiero drugą w Polsce wyróżnioną przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną. Na razie zadziwia nas jedno: nie spodziewaliśmy się, że istnieje jakakolwiek drogą łącząca kurną, słowiańską chatę z dymiącym ogniskiem ze Żmijowisk z paryskimi i warszawskimi salonami. Nam udało się trafić na taką drogę. I jak przystało na badaczy, jej odkrycie jest dla nas największą satysfakcją i nagrodą za ponad 10 lat żmudnej, trudnej pracy. Pracy wykonywanej możliwie jak najbardziej rzetelnie. Mamy wrażenie, że właśnie ta rzetelna praca - a nie pozycja, koneksje, miejsce i środowisko działalności - nadała naszej książce taką wartość, która pozwoliła jej zaistnieć właśnie na salonach nad Sekwaną. Z tego właśnie jesteśmy dumni i szczęśliwi.


Zdjęcia z uroczystości przyznania nagród AIG PRIX oraz ARS COQUINARIA możemy oglądać dzięki uprzejmości Akademii Gastronomicznej w Polsce. Ich autorem jest Daniel Miśko.

 

Data publikacji:

Autor:

Komentarze