Dawniej królowała na polskich stolach. Dziś – gdy przejadły się nam kurczaki i indyki – warto do niej powrócić. W końcu „na świętego Marcina najlepsza gęsina” – jak mówią w Kujawsko – Pomorskiem, które słynie z najlepszych pod względem smaku i wartości odżywczych gatunków gęsi w Polsce, szczególnie z białej gęsi kołudzkiej. To tu prowadzona jest akcja „Kujawsko – Pomorska gęsina na świętego Marcina”, w której biorą udział restauracje z całej Polski, w tym dwie z Kazimierza Dolnego: Hotel *** Kazimierzówka na Górach (tegoroczny finalista Food Business Awards 2013 w kategorii: Najlepsze menu) gdzie w listopadzie skosztować będzie można zupy rydzowej na gęsinie i piersi z gęsi confit w sosie jarzębinowym z puree z kapusty włoskiej i ziemniaczków, oraz Villa Bohema z ul. Małachowskiego.
Gęsiny spróbujemy także i w innych kazimierskich restauracjach.
Restauracja Kwadrans na ul. Sadowej zaprasza na pieczone udko gęsie z modrą kapustą z figami, z kluseczkami śląskimi okraszonymi skórką z gęsi i sosem śliwkowo – rodzynkowym oraz na zupę z gęsi z suszonymi grzybami i zacierkami. Jedno jest ty Wiadomo, że u Marcina musi być gęsina na świętego Marcina!
Restauracja "Kuchnia i Wino" przy pensjonacie Vincent na ul. Krakowskiej w listopadzie poleca carpaccio z gęsi z orzechami, oliwą dyniową i gruszką marynowaną w occie porzeczkowym.
Pierś gęsią w sosie z kaszą gryczaną będzie można zjeść w restauracji „Pod Wietrzną Górą”. Właściciel obiecuje poszerzyć gęsie menu, jeśli będzie zainteresowanie.
W karcie dań restauracji "Siwy Dym" w Celejowie mamy dostępną pierś z gęsi na modrej kapuście z sosem z suszonych owoców i gęś duszoną Jeszcze niedawno można było tu zamówić także pierś z gęsi z jarzębiną na warzywach, ale na to danie teraz trzeba poczekać już do następnego jarzębinowego sezonu.
- W zasadzie goście wolą kaczkę od gęsi, ale my mamy stałych klientów, którzy przyjeżdżają do nas specjalnie na gęsinę. A jesień to odpowiednia pora na gęś – jest chłodniej i tłuste potrawy bardziej smakują – mówi Agnieszka Filiks, szefowa kuchni restauracji Siwy Dym w Celejowie. – Gęś jest tłustsza niż kaczka, zwłaszcza, że podaje się ją razem ze skórką, ale warto wiedzieć, że gęsina ma bardzo dużo białka, minerałów, węglowodanów i jest bardziej wartościowa niż mięso kaczki. Jest zdrowa – idealna dla cukrzyków i ludzi z problemami wątrobowymi.
- W naszej restauracji rownież w ten weekend dominuje gęsina. Tym razem bedzie to terina z gęsi z rukolą, parmezanem i sosem malinowym, udo z gesi duszone w kurkach, z plackami ziemniaczanymi i buraczkami, pierś z gęsi w sosie wisniowym z kopytkami i modrą kapustą - mówi Jacek Włodarczyk, szef kuchni restauracji Akuku przy ul. Krakowskiej.
UWAGA! Jeśli Państwo także promujecie w swoim obiekcie powrót gęsiny na polskie stoły i chcecie, aby Wasz obiekt także został tu wymieniony, bardzo prosimy o kontakt mailowy: redakcja@kazimierzdolny.pl