Meksykańskie przysmaki nad Wisłą

Udostępnij ten artykuł

Restauracja Barbary Sarzyńskiej w ostatni weekend zaproponowała swoim gościom meksykańskie menu przygotowane przez młodego kucharza z Mexico City. Dzień Meksykański cieszył się dużym powodzeniem.

Marco Antonio Esquivel Hernandez jest uczniem prestiżowej szkoły Centro Culinario Ambrosia w Mexico City. W restauracji Barbary Sarzyńskiej poznaje tajniki polskiej kuchni, dzieląc się również swoim doświadczeniem z pracownikami restauracji przy Nadrzecznej. Pokaz jego umiejętności miał miejsce w miniony weekend. Gościom restauracji Barbary Sarzyńskiej zaproponowano w ramach Dnia Meksykańskiego trzy dania – delikatną rybę z sosem pomidorowym – pescado de jitomate, zimowy przysmak meksykański – sopa de champinones. Największym powodzeniem cieszyły się zapiekanki z tortilli z masą z czarnej fasoli z kawałkami avocado i pomidorów – quesadillas.

Przygoda z kuchnią latynoską ma w restauracji Barbary Sarzyńskiej już swoja tradycję. Kilka lat temu zamorskie dania serwował tu kucharz z Ekwadoru.

Dla miłośników kuchni meksykańskiej dobra wiadomość: potraw przygotowanych przez Marca Antonia będzie jeszcze można skosztować w połowie marca. Co przygotuje następnym razem? Warto przekonać się osobiście.

 

Fot. Z archiwum restauracji Barbary Sarzyńskiej

Data publikacji:

Autor:

Komentarze