W połowie czerwca 2015 roku do księgarni w całym kraju trafiła nowa książka Hanny i Pawła Lisów. „Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków” to idealna książka zarówno dla miłośników historii, jak i kulinarnych eksperymentów. Publikacja zawiera ponad sto przepisów na słowiańskie potrawy, przepiękne zdjęcia, informacje praktyczne i historyczne notki. Jako całość prezentuje się bardzo okazale, a grono czytelników, których urzekła „Kuchnia Słowian…”, wciąż rośnie.
- Książka „Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków” mnie zachwyciła – pod każdym względem – pisze Sylwia Więgielewska, autorka bloga „Magiczny Świat Książki i nie tylko”. – To mądra i wartościowa pozycja, która usatysfakcjonuje wielu czytelników, zarówno amatorów historii, jak też kulinariów. Z uwagi na piękne wydanie doskonale nadaje się na prezent dla bliskiej nam osoby.
Podobnych recenzji jest naprawdę dużo. Nie powinien, więc dziwić fakt, że to właśnie ta książka została wybrana „Książką Sierpnia 2015” w kategorii „Kultura kulinarna” w konkursie „Książki Roku 2015” organizowanym przez „Magazyn Literacki Książki”.
„Książki Roku 2015” to już czternasta edycja plebiscytu. W kapitule zasiada zespół redakcyjny „Magazynu Literackiego Książki” pod przewodnictwem Krzysztofa Masłonia. Co miesiąc kapituła rekomenduje cztery książki o szczególnej wartości poznawczej, literackiej, artystycznej jako „Książki Miesiąca”, spośród których wybieranych jest pięć książek, które otrzymują tytuł „Książki Roku”.
27 stycznia 2016 r. w Bibliotece Narodowej w Warszawie w Audytorium im. Stefana Dembego odbyło się wręczenie nagród – dyplomów pamiątkowych.
- Czujemy się zaszczyceni, ale i zaskoczeni – mówi Paweł Lis. – Bo nagle okazuje się, że nasza pasja realizowana od ponad 10 lat w Grodzisku Żmijowiska, przelana na strony książki zostaje dostrzeżona i doceniona. Miło było uczestniczyć w takim wydarzeniu, szczególnie w roli laureatów, tym bardziej, że konkurs ten ma znaczenie prestiżowe i w środowisku związanym z rynkiem wydawniczym jest bardzo ceniony. Przy okazji mogliśmy słowa podziękowania skierować nie tylko do wydawcy, czyli „Naszej Księgarni”, ale także do współtwórców „Kuchni Słowian”, czyli Krzysztofa Wasilczyka, którego fotografie stanowią samoistną wartość książki, oraz Anny Słowik – redaktora prowadzącego, która tak naprawdę tę książkę wymyśliła, od samego początku miała jasną wizję jej kształtu i treści, a w czasie powstawania książki wytrwale pracowała nad tym, aby wizja ta była zrealizowana.
Dyplomy za „Książkę Miesiąca Sierpnia” odebrali: Agata Janaszek – w imieniu wydawcy Wydawnictwa Nasza Księgarnia, Hanna i Paweł Lis – autorzy książki „Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków” oraz Krzysztof Wasilczyk – autor większości fotografii do tej pozycji.
"Kuchnia Słowian..." nagrodzona
„Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków” autorstwa Hanny i Pawła Lisów została nagrodzona w konkursie „Książki Roku 2015” organizowanym przez Magazyn Literacki Książki. Uzyskała tytuł „Książki Sierpnia 2015” w kategorii „Kultura kulinarna”.