„Wykwintne desery polskie” przygotowane przez Wydawnictwo BOSZ to efekt pracy 23 najlepszych polskich cukierników, wśród których znalazła się także kazimierzanka – Iga Sarzyńska z Pracowni Artystycznej Sarzyński. Dlatego też kilka kart z tej 300 – stronicowej ekskluzywnej publikacji poświęcone zostało deserom przygotowanym w Kazimierzu.
- Komponując desery, korzystałam z dobrodziejstw naszego regionu m.in. malin, śliwek, miodu malinowego – mówi Iga Sarzyńska. – Czuję się wyróżniona faktem, iż poproszono mnie o zaprezentowanie również koguta z ciasta drożdżowego, który od 4 pokoleń jest ściśle związany z piekarską historią mojej rodziny.
„Wykwintne desery polskie” prezentują przepisy Igi Sarzyńskiej na miniserniczek dyniowy z korzenną nutą i sosem z solonego karmelu, deser orzechowy z kruszonką, sosem śliwkowym i kwiatami wiśni, deser czekoladowy z miodem malinowym oraz oczywiście na słynnego kazimierskiego koguta.
Desery z Kazimierza – jak i wszystkie pozostałe – nawiązując do najlepszych polskich tradycji cukierniczych, przedstawione zostały w sposób nowoczesny, zaskakując nowatorstwem zestawienia smaków oraz form. Przepisom towarzyszą piękne fotografie.
Promocja albumu „Wykwintne desery polskie” – nawiązującego do albumu „Wykwintna kuchnia polska”, nagrodzonego w prestiżowym konkursie Gourmand World Cookbook Awards 2013 – miała miejsce pod koniec listopada podczas kolacji z Parą Prezydencką w Restauracji Belvedere w Warszawie. Publikacja bowiem objęta została patronatem przez małżonkę byłego prezydenta Annę Komorowską, której przepisy na desery również trafiły na karty tego albumu.