Torty i pieczywo z Kazimierza prezentowano na tegorocznej edycji największych targów cukierniczych w Polsce Expo Sweet 2016 w Warszawie. Pieczywo, w tym słynne koguty kazimierskie, prezentowano na stoisku Przeglądu Piekarskiego i Cukierniczego, gdzie Anna Sarzyńska prowadziła warsztaty na temat przygotowywania przekąsek wytrawnych. Przekąski komponowane były na bazie regionalnych produktów i cieszyły się ogromnym powodzeniem.
Pracownia Artystyczna Sarzyński prezentowała torty na stoisku włoskiej firmy Modecor, która jako swoją ambasadorkę na targach wybrała Igę Sarzyńską. Tu także odbywały się warsztaty prowadzone przez panią Igę – oczywiście na temat dekoracji tortów.
- Jest to dla mnie ogromne wyróżnienie, że włoska firma produkująca akcesoria do dekoracji tortów na swoją ambasadorkę wybrała właśnie mnie – mówi Iga Sarzyńska. – To kolejny sukces Pracowni.
Iga Sarzyńska była także jednym z członków jury oceniających torty podczas Międzynarodowego Konkursu Tortów, który odbył się pierwszego dnia Expo Sweet 2016. Nagroda główna powędrowała tym razem na Ukrainę. Zdobyła ja Roksolana Plahity. Wystawa tortów konkursowych, która odbył się na odbyła się na zamknięcie Sweet Expo 2016 przeżywała prawdziwe oblężenie zwiedzających.
Targi Sweet Expo to największe targi cukiernicze i lodziarskie w Polsce. To cztery dni prezentacji, szkoleń, konkursów, w których udział biorą najlepsi cukiernicy, lodziarze i piekarze oraz producenci akcesoriów, maszyn i surowców dla tej branży.
Fot. z archiwum Igi Sarzyńskiej