Kazimierskie Święto Wiosny
W niedzielę rozpoczynającą pierwszy tegoroczny długi weekend błonia przed Muzeum Przyrodniczym w Kazimierzu Dolnym zakwitły różnymi kolorami wiosennych roślin. Tak muzealnicy uczcili wiosnę – porę roku, gdy wszystko budzi się do życia, sprawiając radość, wprawiając w zachwyt, budząc nadzieję.
- Słyszeliśmy dużo głosów, że warto byłoby podobną imprezę zorganizować na wiosnę – mówi Joanna Szkuat, kierownik Muzeum Przyrodniczego w Kazimierzu Dolnym. – Z tym, że tutaj - w odróżnieniu od Święta Jesieni - chcieliśmy zwrócić uwagę na to, że przyroda budzi się do życia, wszystko się rozwija, ludzie zaczynają prace w polu, w ogrodach. Dlatego też do udziału w Święcie Wiosny zaprosiliśmy wielu szkółkarzy, żeby zaprezentowali swoje rośliny. Zaprosiliśmy też gospodarstwa agroturystyczne, bo rozpoczynający się weekend majowy jest dobrą okazją do wyjazdów za miasto – na wieś czy na łono natury. Chcieliśmy zaprezentować też produkty regionalne i produkty ekologiczne.
Święto Wiosny przybrało więc podobnie jak i Święto Jesieni formę wystawy – kiermaszu, gdzie 60 wystawców prezentowało nie tylko sadzonki, kwiaty, ale także potrawy kuchni regionalnej, żywność pochodzącą gospodarstw ekologicznych, miody i inne produkty tradycyjne. Nie zabrakło też wydawnictw reklamujących Lubelszczyznę jako region godny odwiedzenia także od strony agroturystycznej.
Promowano również i Kazimierz. W czasie Święta można było zakupić nowo wydany przewodnik Joanny Wacławy Niegodzisz „Kazimierz Dolny w 3 dni” z autografem autorki.
Oprócz plenerowej wystawy miały miejsce także konkursy z nagrodami dla publiczności oraz na najpiękniejsze stoisko. Spośród 60 stoisk wyróżniono te atrakcyjne i najciekawsze:
- stoisko przygotowane przez Urząd Gminy Sawin,
- stoisko z serwetami i in. robótkami ręcznymi, przygotowane przez Bogumiłę Nastaj z Hrubieszowa,
- stoisko z malowidłami na szkle, przygotowane przez Wiesławę i Stanisława Szymoniak z Siennicy Nadolnej,
- stoisko przygotowane przez Pawła Wilczyńskiego z Jeziorszczyzny, prezentującego swoje wyroby rękodzielnicze, przede wszystkim z drewna,
- stoisko z miodem, wyrobami z miodu i wosku pszczelego, przygotowane przez Romana Wolnego z Kazimierza Dolnego,
- "Kuchnia Wojciechowska", stoisko z tradycyjnymi regionalnymi potrawami, przygotowane przez Mariannę Misztal z Wojciechowa.
Ozdobą Święta Wiosny był pokaz walk rycerskich oraz potraw kuchni starosłowiańskiej w wykonaniu lubelskiego zespołu Choina Horodyszcze.
Imprezie towarzyszyła wystawa grafik inspirowanych przyrodą autorstwa puławskiej artystki Iwony Cur, absolwentki Europejskiej Akademii Sztuk w Warszawie. Artystka jest laureatką wielu konkursów grafiki, jej prace były wystawiane w kraju i za granicą, m.in. w Warszawie, Krakowie, Poznaniu, a także w Seulu w Korei.