W blisko 400 restauracji w 35 miastach w Polsce od środy 3 kwietnia do środy 17 kwietnia będzie można skosztować dań festiwalowych w ramach Restaurant Week 2019. Jednym z tych miast będzie Kazimierz Dolny, gdzie specjalnym festiwalowym menu kuszą restauracje Akuku, Bajgiel, Botanika i Na Piętrze.
- Ideą tego festiwalu jest, ze każda z restauracji przygotowuje 2 propozycje menu: jedną wegetariańską i jedną mięsną. Każda z nich składa się z trzech pozycji: przystawki, dania głównego i deseru – mówi Andrzej Kozłowski właściciel kazimierskiej restauracji Bajgiel na Lubelskiej.
Bajgiel poleca gościom festiwalu Restaurant Week swoje tradycyjne dania. Jako przystawki - śledź a la cackies, czyli zabaweczki – bardzo delikatna zakąska na słodko w zalewie miodowo-cytrynowej w towarzystwie suszonych owoców albo chrupiące talarki bajglowe ze smalczykiem gęsim i ogóreczkiem i czterdziestką wódki, która podkreśla smak całości. Danie główne w wersji bezmięsnej to chrupiący i także niezwykle delikatny filet z karpia z niedalekiej Pustelni w sosie cytrynowym, którym zachwyca się polski malarz, poeta, pisarz, pieśniarz i karykaturzysta Jan Wołek. Mięciutkiej kaczce Rortschilda towarzyszy sos wiśniowy, żółciutkie kopytka dyniowe, które chwalą sobie zarówno dzieci jak i dorośli, oraz buraczki. A na deser – pascha lub piernik karotkowo – cynamonowy, na które – jak twierdzi właściciel – zawsze do Bajgla można wpaść.
Restauracja Botanika na Krakowskiej zaprasza na: sałatkę ziemniaczaną, rybę wędzoną, z kiszonym ogórkiem, cebulą, selerem w roli przystawki, polędwiczkę wieprzową z kopytkami z palonym masłem, gałką muszkatołową, śliwką i liśćmi słonecznika jako danie główne oraz sernik z czekoladą na deser (menu A). W menu B znajdziemy humus z selera, czosnkiem, kminkiem, marynowanym pomidorem, pistacjami i liśćmi cebuli oraz spaghetti z cukinii, z pomidorem, awokado, czosnkiem, kminkiem i liśćmi jarmużu oraz lody tymiankowe.
Akuku, także na Krakowskiej, proponuje w menu A łososia w niskiej temperaturze, śnieg z maślanki i mech z zielonego groszku oraz pieczony brzuch wieprzowy, puree koper włoski, cebula, a także tartę limonkową, ze spopieloną skórka z jabłka. W menu B: ziemniak falafel na kolorowych liściach z sosem koperkowym, zapieczone jajko ekologiczne w portobello, coulis paprykowe i brownie buraczane na deser.
Restauracja na Piętrze na Nadrzecznej w ramach Restaurant Week przygotowała jako menu A: krem z pieczonych pomidorów malinowych, pesto bazyliowe, polędwiczkę cielęcą marynowaną w imbirze i pomarańczach, konfiturę z moreli, dziki ryż oraz mus z białej czekolady, z czarną porzeczką, prażonymi migdałami w czekoladzie. Jako menu B: ser kozi grillowany, maślane ciasto z kazimierskiego koguta, konfitura z czarnej porzeczki, filetowany pstrąg z Pustelni, sos maślany z chili, kalafior, brokuł, marchew, puree z zielonego groszku oraz tort czekoladowy ze świeżymi malinami i chrupiącą niespodzianką.
Udział w festiwalu to nie tylko gwarancja dobrego jedzenia ze świadomością, że uczestniczymy także w ważnym przedsięwzięciu dla naszej planety, ale także okazja do wygrania dwuosobowego rejsu LOT-em do Włoch oraz dzięki marce Grundig dwuosobowej kolacji w najbardziej obleganej restauracji świata – Osteria Francescana***.
- Wystarczy wybrać się na Festiwal i wrzucić do Internetu zdjęcie zgodnie z czekającą na stole instrukcją – piszą organizatorzy.
Festiwalowi towarzyszy także konkurs recenzencki. Za najlepszą recenzję wizyty w festiwalowym systemie rezerwacyjnym jako nagrodę przewidziano rejs LOT-em do Miami oraz uczestnictwo w festiwalu restauracyjnym Miami Spice.
Daty Festiwalu: 3-17 kwietnia 2019
Otwarcie rezerwacji: 10 marca 2019
Rezerwacje: www.RestaurantWeek.pl
Lokalizacje: Warszawa, Kraków, Trójmiasto, Wrocław, Poznań, Silesia, Lubelskie, Łódź, Szczecin, Białystok, Rzeszów, Podhale
Partner Kulinarny: #RespectFood GRUNDIG
Festiwalowy koktajl: Martini Tonic
Oficjalna woda Festiwalu: Kropla Delice
Partner lotniczy: LOT Polish Airlines
Partner logistyczny: DPD
Kazimierski Portal Internetowy jest patronem medialnym Festiwalu Lubelskie Restaurant Week.
Już dziś startuje Restaurant Week
Już dzisiaj startuje festiwal Restaurant Week – największe i najpopularniejsze wydarzenie kulinarne w Polsce. W tym roku po raz pierwszy do grona dużych miast polskich dołączyły miasteczka z Lubelszczyzny – wśród nich Kazimierz Dolny.