Powoli, ale nieuchronnie świat przygotowuje się do czasu Bożego Narodzenia. Już niedługo uliczki naszych miast rozbłysną girlandami świateł. W tym roku także kazimierski Rynek zyska niecodzienną scenografię – szczególnie podczas Jarmarku Świątecznego. Oprócz tradycyjnej już choinki miejskiej przed Kamienicami Przybyłowskimi, ozdobionej setkami lampionów, będzie także nowy świąteczny wystrój. Spodziwamy się, że niekwestionowaną atrakcją Jarmarku i okresu zimowego w miasteczku będą „bajkowe” sanie – okuwane obecnie przez kowala, a przygotowywane przez Urząd Miasta – do których każdy będzie mógł wsiąść i zrobić sobie pamiątkowe zdjęcie.
Podczas Jarmarku Świątecznego w centrum Rynku powstanie miasteczko przybranych świątecznie straganów. W ciągu dwóch dni można będzie degustować, poznać tajniki wytwarzania i zakupić naturalne produkty spożywcze i potrawy regionalne z całego kraju. Będą m.in.:
- polędwica z suma i inne rodzaje ryb - z okolic Żywca
- wędliny tradycyjne - z Bieszczad, Roztocza, Podkarpacia i Podlasia, pasztety, pieczenie
- wędliny litewskie
- oscypki, redykołki, bundze - z Kościeliska
- sery korycińskie
- chleby na zakwasie, pieczywo z dodatkiem żurawiny, orzechów - z Podlasia i Kurpii
- konfitury, powidła
- ciasta podlaskie (sękacze, strucle, „mrowiska”)
- piwa tradycyjne, tzw. „żywe”, korzenne, miodowe i inne
- nalewki, no i oczywiście grzaniec!
Jarmark będzie także znakomitą okazją, by uzupełnić wystrój swojej świątecznej choinki o niebanalne ozdoby wykonane tradycyjnymi technikami przez miejscowych twórców ludowych i zakupić drobne prezenty dla swoich bliskich. Na warsztatach wykonywania tradycyjnych ozdób świątecznych – prowadzonych na rynku – będzie można podpatrzeć m.in., jak powstają szydełkowe ozdoby na choinkę, ręcznie malowane bombki, łańcuchy, ozdoby choinkowe ze słomy, gwiazdki z bibuły i ze wstążek.
Dla pokrzepienia – jeśli ściśnie mróz – będzie możliwość zjedzenia na miejscu czegoś gorącego z bogatej i różnorodnej oferty dań tradycyjnych i regionalnych, przygotowywanych przez kazimierskie restauracje: „Knajpę U Fryzjera”, restaurację hotelu „Dwa Księżyce”, restaurację pensjonatu „Berberys”, „Grill u Michalaków”. Restauratorzy przygotują m.in. zupę rybną z Kazimierza i „kazimierskie” śledzie, tradycyjny żurek, zupę borowikową, świeżonkę, wędzone udźce z indyka, pierogi z kapustą i grzybami, pierogi lubelskie, pieczoną szynkę z żurawiną.
Nie zabraknie oczywiście i Świętego Mikołaja z workiem wypełnionym drobnymi upominkami dla dzieci. Samemu będzie można przebrać się w mikołajowy płaszcz lub przymierzyć jakiś strój historyczny – z bogatej oferty, jaką przygotowujemy dla gości.
W podniosły nastrój zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia wprowadzi nas muzyka w wykonaniu zespołu KAIROS. Tym razem nie będą to zwyczajowe kolędy, ale dawna muzyka sakralna z terenu całej Europy, szczególnie z obszarów religii i kultury wschodniej, w tym m.in. pieśni starocerkiewne, tradycyjne pieśni ormiańskie i gruzińskie. Wydarzeniem towarzyszącym Jarmarkowi będzie również spotkanie z aktorem Jerzym Zelnikiem, który zaprezentuje najpiękniejsze utwory poetyckie Josifa Brodskiego, Tomasa Venclowy i Czesława Miłosza - nawiązujące do zimy i magii okresu Bożego Narodzenia.
Dla odwiedzających przygotowano kilka innych atrakcji, w tym prezentację prac konkursowych na najciekawszy karmnik dla ptaków, pokaz zdobienia świątecznych pierników w Piekarni Sarzyński, wystawę prac malarskich artystów z Kazimierskiej Konfraterni Sztuki.
Szczegółowy program imprezy - tutaj.
Jarmark pod Patronatem Honorowym Marszałka Województwa Lubelskiego - Krzysztofa Grabczuka
Organizatorzy: Burmistrz Kazimierza Dolnego, Kazimierski Ośrodek Kultury, Biuro Promocji Promedia
Dorota Szczuka
UM w Kazimierzu Dolnym