Jak kogut z rogalikiem...

Udostępnij ten artykuł

Wśród francuskich bagietek i rogalików i w tym roku nie zabrakło kazimierskiego koguta i polskiego chleba. Polscy piekarze już po raz drugi uczestniczyli jako goście honorowi w X Jubileuszowym Święcie Chleba, które odbywało się w dniach 12 - 16 maja br. na placu przed paryskim ratuszem.

Paryskie Święto Chleba adresowane do konsumentów pieczywa, a przede wszystkim do dzieci, jak zwykle zgromadziło tłumy. Paryżanie i turyści mieli okazję przyjrzeć się z bliska nie tylko francuskim wypiekom, ale także skosztować pieczywo z innych krajów, takich jak Portugalia, daleka Estonia czy Polska. Przed ratuszem w płóciennych pawilonach prezentowali swoje wyroby piekarze z Francji oraz z 11 zaproszonych krajów europejskich. W specjalnie przygotowanej piekarni wspólnie wypiekano chleby, francuskie croissanty, drożdżówki czy polskie koguty. Dzieci miały okazję poznać proces produkcji chleba i same w nim uczestniczyć, co było dla nich wielkim przeżyciem.

Polski pawilon cieszył się największym zainteresowaniem i, jak stwierdził mer Paryża Bertrand Delanoë, został uznany przez zwiedzających za najlepszy. Piekarze z Kazimierza Dolnego, Bydgoszczy, Sopotu i Częstochowy w eleganckich uniformach oferowali Francuzom tradycyjny chleb ze smalcem i ogórkiem kiszonym oraz drożdżówki z nadzieniem, chałki z ciasta drożdżowego, a także słynne kazimierskie koguty z ciasta maślanego czy piernikowego, które cieszyły zwłaszcza dzieci. Dodatkową atrakcją wystawy na stoisku polskim było wręczenie karykatur merowi Paryża Bertrandowi Delanoë oraz prezesowi Stowarzyszenia Piekarzy i Cukierników Francuskich J. P. Crouzetowi. Polski orzeł z kazimierskiej piekarni Cezarego Sarzyńskiego powędrował do rąk premiera Francji Jeana-Pierre’a Raffarina podczas oficjalnego spotkania na zakończenie imprezy.

- Nasze uczestnictwo w tym festynie we Francji jest swojego rodzaju popularyzacją polskiego dziedzictwa kulturowego, służy budowaniu pozytywnej opinii Francuzów i Europejczyków o Polsce - tak podsumował udział polskiej reprezentacji piekarzy w paryskim Święcie Chleba Cezary Sarzyński.

Data publikacji:

Autor:

Komentarze