Tarta dyniowa, tarta kajmakowa z prażonymi pestkami dyni, sernik dyniowy z pomarańczami i kardamonem, a nawet tort czekoladowy z nutką dyni! A do tego kawa latte z domowym syropem dyniowym lub sok dyniowo – jabłkowo – pomarańczowy. Dla bardziej głodnych – naleśniki z delikatnym nadzieniem dyniowym. To wszystkie pyszności już 10 – 11 października w utrzymanej w ciepło – złotym klimacie Piekarni Sarzyński na Nadrzecznej.
- To już nasz czwarty tematyczny weekend, który cieszy się dużym zainteresowaniem wśród naszych gości – mówi Iga Sarzyńska z Pracowni Artystycznej Sarzyński. – W sezonie wakacyjnym zorganizowaliśmy weekend jagodowy, malinowy oraz śliwkowy. Do produkcji słodkości i potraw wykorzystujemy dary natury z Kazimierza i okolic.
Pracownia Artystyczna na Dyniowy weekend przygotowuje nową kolekcję ciasteczek i zestawów.
- Do każdej kawy i herbaty nasi goście dostaną pyszne maślane ciasteczka z pestkami dyni – mówi Iga Sarzyńska. – Wśród naszych klientów rozlosujemy również 10 słodkich dyniowych nagród.
To dobrze, że w Kazimierzu przypominamy sobie o walorach złotej dyni. To warzywo bogate w witaminy (B2, B- karoten) i minerały (potas, wapń, fosfor), a do tego niskokaloryczne, chociaż w wersji słodkiej … no cóż – raczej niezbyt… Ale każdemu troszkę przyjemności nie zawadzi, a potem – trochę ruchu się przyda! Przed i po. To też prawdziwa przyjemność, zwłaszcza w kazimierskich wąwozach!